Сръбски филм ще открие фестивала „Златна роза“ във Варна

С премиерната прожекция, откриваща 40-ото юбилейно издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“, публиката във Варна ще има шанса да съхрани лятното настроение, което струи от „Как се научих да летя“.

Филмът представя уникалното усещане за безгрижно лято с трепетите на порастването и сърдечната атмосфера на една трогателна семейна история.

Радивое Андрич е познат на Балканите и в Европа със специфичното си чувство за хумор и безспорни умения за пресъздаване на различни сюжети с уникална свежест и топло отношение към героите. Той е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му, представяно на предишни издания на София Филм Фест – като се започне от дебютния му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“, показан у нас през 2000 година, през втория му филм „Светкавици“ и няколко години по-късно – третият, превърнал се в абсолютен зрителски хит, филм на Андрич „Когато порасна, ще стана Кенгуру“, показан у нас през 2004 година.

Новата му филмова история, екранизация по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович, се превърна в един от хитовете на 2022 година в кината на западните ни съседни държави.

Във филма има и българско участие. В актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов

„Как се научих да летя“ е първият пълнометражен игрален филм на Андрич като режисьор от 15 години насам. Завръщането му е очаквано от зрителите в целия балкански регион. Книгата на Ясминка Петрович е изключително популярна в страните от бивша Югославия и това е важно условие за успеха на филма. Затрогващата и чудата история на едно семейно помирение е предадена с много обич и специално отношение към младите хора. 

Фестивалът "Златна роза" ще се проведе във Варна от 23 до 29 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино