Станилия в конфликт с федерация и клуб

Най-добрата ни кануистка Станилия Стаменова влезе в конфликт с федерация и клуб. В пост, в страницата й във фейсбук, световната и трикратна еврошампионка твърди, че е оставена без финансиране и с лични средства се е подготвяла през 2020-а за олимпиадата в Токио това лято.

„Започна едно пътуване с лодката по язовири, трениране по всевъзможни начини – разкрива Станилия. –  През август изтече срокът на подписания договор с министерството и той не бе анексиран до декември 2020-а, както е станало с другите атлети на предолимпийска подготовка. А през ноември на среща с ръководството на клуба ми бе прекратен трудовия договор. До днешна дата тренирам без заплата, осигуровки и трудов стаж за славата на България.”

През миналата година Станилия е състезателка  на „Тракия” (Пловдив), чийто президент е Петър Мерков, носител на два сребърни олимпийски медала от Сидни 2000.

„Нейната треньорка Нина Мекерешка не желае повече да работи с нея – уточни Мерков.-  До неделя Станилия бе на лагер с националния отбор, отидох в Кърджали, за да разговаряме. И се договорихме в понеделник, 13 януари, да дойде на тренировка в 9,30 часа и да бъда с нея на гребния канал в Пловдив. Това е изискване - не пускат състезател без треньор от мерки за сигурност. Но тя не дойде и същият ден вечерта оставя в клуба молба за прекратяване на договора. Никой от управителния съвет не бе против. Всъщност със Станилия се познаваме от 2010-а и за това време тя е сменила 9 треньора! А за 2020-а е получила всичките си заплати и финансиране от клуба.”

В поста Стаменова твърди, че в резултат на конфликта е останала и без лодка, след като от клуба сменили ключа на хангара.

„Със същата тази заключена лодка Станилия се е снимала само ден по-рано”, допълни още Мерков.

„БФ Кану-каяк положи усилия да намери друг треньор, но никой не иска да работи със състезателката – се казва в писмо до министъра, подписано от изпълнителния директор Евелина Петрова. - На 19 януари е насрочен управителен съвет за вземане на решение. Ако до тогава не се намери треньор, тя не може да продължи подготовката си.”

От министерството излязоха със становище, че не са страна, но следят развоя на конфликта. И уточняват, че за 2021-а кануистката е включена в Програмата за олимпийска подготовка, в която са предвидени 12 000 лв. месечно за подготовка, 8 600 лв. за въстановяване и 7800 лв. за състезания. А договорът трябва да е  подписан между ММС, федерация, клуб, състезател.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт