Станислав Владимиров: За Перник няма друго решение освен водата от "Белмекен"

Няма план Б, това е единственото решение за Перник. Tова заяви кметът на града Стансилав Владимиров пред БНТ, след като вчера столичният общински съвет прие спасителния план на правителството за водната криза в Перник. Градът ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен" и през язовир" Бели Искър", а водата ще достига през водопроводите на София. Ще се изгради и 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник.

"Искам да благодаря на столичните общински съветници, разумът солидарността бяха водещи по време на вчерашния дебат", заяви Владимиров. По думите му, срокът за изграждане на тръбопровод за 45 дни, е реалистичен. "Мисля, че това е реалистично при добра организация, вече има добра подготовка и в рамките на следващите дни ще започне изграждането на това съоръжение", добави той.

Владимиров обясни, че в язовир "Студена" има вода до април. Според него обаче "не трябва да се осланяме само на природата. Изграждането на тази връзка ще даде възможност язовира с по-бързи темпове да увеличава своя обем.

Ако се види, че язовирът продължава да спада с по-бързи темпове, режимът ще бъде подменен, но засега това не се налага".

Относно качеството на водата в Перник, той заяви, че според пробите на РЗИ, тя е годна за пиене, но повечето граждани предпочитат да използват минерална вода. "Лятото е правен текст от т.нар. основен изпускател, пречиствателната станция е могла да пречисти тази вода, която е почти от дъното на язовир Студена. В момента се правят едни дейности, които да подпомогнат тази пречиствателна станция. Засега няма проблеми с детските градини и училищата, има хидрофобни системи, както и химически тоалетни, които са разположени в града", допълни Владимиров.

"ВиК - Перник не е в добро финансово състояние, ангажиментът и на държавата е, че ще се намерят варианти за по-добра организация и по-добро финансово състояние", съобщи още кметът. Той добави, че уверението на КЕВР, че няма да има повишение в цената на водата, категоричен е кметът. "Имаме много оплаквания от граждани, че водомерите продължават да въртят, дори когато няма вода. Днес ще говоря с ВиК дружеството да намери варианти, с които да бъдат компенсирани", обеща той.

По въпроса за вота не недоверие към правителството, иницииран от БСП заради водната криза, Владимиров заяви, че е очаквал да има по-сериозен дебат в парламента, но за съжаление не го е видял.

От началото на водната криза, на Перник са отпуснати 24 млн. лв за подмяна на ВиК мрежата, 4 млн. за довеждащ водопровод, 3,2 млн. за новата пречиствателна станция, обясни кметът на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България