Станишев: Това правителство имаше заложени няколко изначални фундаментални дефекта

Няма достатъчно зрялост от политиците, за да разберат, че преминаваме през такъв период, че действително е нужна достатъчно широка коалиция, която да решава проблемите на хората. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова тв.

„Това правителство, което си отиде, имаше заложени няколко изначални фундаментални дефекта. Първо - в хода на преговорите, които започнаха много красиво, се стигна до преговори само по темите, по които всички бяха съгласни. Където имаше различия - се отхвърляха в бъдещето”, смята той.

Мнението на Станишев е, че е липсвала базисна политическа и коалиционна култура. „Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно. Тук опира и до такта на премиера и до това всяка партия да се чувства важна и зачетена. Когато разбираме от медиите, че лидери на партии не са си говорили с месеци, какво очакваме като резултат - ще се взриви”, каза той.

По думите му третият мандат е бил предрешен като неуспех. „Още повече, наблюдавам поведението на ПП. Те, като че ли, са убедени, че заради начина, по който беше свален председателят на парламента, много добре могат да разиграят предизборно темата на жертвата и да спечелят изборите”, коментира още лидерът на ПЕС.

Според него БСП излиза от управлението със сериозни репутационни щети сред избирателите си и тежко разколебаване сред тях. „БСП каза: „Бяхме против спирането на договора с „Газпром”. Това обаче се случи март, сега сме юли. Какво направи БСП в правителството, за да се коригира това нещо? Нищо! От ПП налагаха политики, без да се съобразяват с чувствителността и мнението и на БСП, и на избирателите”, категоричен е Станишев.

Той посочи, че далеч преди да изтече срокът на плащането в рубли за газа Асен Василев е обявил първи, че няма да подновим договора с „Газпром”. „Когато правиш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива и приемлива цена. Чета, чета и никъде не намирам доказателства, че това е свършено. Това означава авантюризъм пълен”, категоричен е лидерът на ПЕС.

По думите му има риск България да остане на студено заради доставките на газ. „Затова политиците трябва да разберат - стига са се държали като в детската градина. Трябва да има диалог, по редица неща, които са национални, например Плана за възстановяване, да има по-широк диалог и между управляващи и опозиция. Има теми, по които и опозицията трябва да подкрепя”, посочи той.

Относно отношенията между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента, Станишев посочи, че не подкрепя тезата, че държавният глава е бил част от групата, свалила кабинета „Петков”. „Правителството беше свалено само от себе си заради липса на разбирателство, диалог помежду им, липса на уважение и ясна посока”, каза лидерът на ПЕС. И посочи, че лошите отношения на БСП с президента не помагат на партията за резултата ѝ.

Фундаменталната грешка през последните години, смята той, е че БСП е била хвърлена на чуждо поле. „Да се състезава с „Възраждане”, ВМРО, „Атака” на тема кой е по-традиционалист, кой е по-националист и патриотар. А всъщност в това ние не сме по-силни. Ние сме копия, а не оригинал”, категоричен е Станишев. Той обясни, че най-силното за БСП би било да се върне на своята тема, да излезе със силна икономическа програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика