Стари гуми и негодна електроника събират в Горна Оряховица

Снимка: Pixabay

Акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и стари гуми ще се проведе на 26 ноември (събота) в Горна Оряховица. За тази цел в града ще бъдат обособени два мобилни пункта – на паркинга до Народно читалище „Братя Грънчарови – 2002” и на последната спирка на автобус №3 (Обръщалото). От 10.00 до 13.00 ч. в пунктовете ще се събират излезли от употреба ел. уреди – печки, перални, хладилници, кафе-машини и др., както и стари гуми.

Акцията се организира от Община Горна Оряховица, съвместно с фирма Трансинс” АД в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците – 19-27 ноември.

От 31 октомври Община Горна Оряховица окончателно затвори пътя към депото за отпадъци в местността „Бабенец”. Всички отпадъци от селищата на общината вече се извозват до Регионалната система за управление на отпадъците в Шереметя. Системата няма клетка за депониране на строителни отпадъци. Те могат да се извозват на площадката „Кънстракшън Уест” ООД в Горна Оряховица. Негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и излезли от употреба гуми могат да се предават на площадката на „Трансинс” в кв. „Калтинец”. Излезли от употреба моторни превозни средства могат да се предават на площадката на „Максима 2008” ЕООД, която се намира в Поликраище – в бившия арматурен двор на селото. Разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци и др. могат да се предават на площадката на „Крис – Р” ЕООД, която се намира в Горна Оряховица на ул.”Антон Страшимиров” №61 и на площадката на „Максима 2008” ЕООД в Поликраище.

Фирмите, които генерират производствени неопасни отпадъци, могат да ги депонират на Регионална система за управление на отпадъците, която се намира в Шереметя, след сключване на договор с Община Горна Оряховица и заплащане на определената такса от Общинския съвет.
При неспазване на условията за разделно събиране на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места на нарушителите се налага глоба от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за юридически лица и еднолични търговци, съгласно Закона за управление на отпадъците и Наредба за управление на отпадъците на територията на община Горна Оряховица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.