Старт до няколко седмици на обновяването на "Западен парк"

До няколко седмици ще започне обновяването на столичния "Западен парк". Договорът за възстановяване бе подписан днес от столичния кмет Йорданка Фандъкова и регионалният зам.-министър Деница Николова. Ще бъде реконстуирана представителната част на парка, която е 530 дка. Изпълнителят на проекта е "Галчев Инженеринг".

Ще бъдат поставени нови настилки от различни видове, детски площадки, пейки, водни пространства, уреди, осветление и видеонаблюдение за по-голяма сигурност. За парка вече ще има и вход откъм квартал "Люлин".

В парка ше има и велоалеи, свързани с веломрежата по улиците на града. Фандъкова обясни, че се предвижда обособяване на специални алеи за велосипедисти и в другите паркове, като ще има и алеи, които ще са забранени за колела.

Срокът за изпълнение на проекта за "Западен парк" е 10 месеца. Проектът струва над 10 млн. лв., 8,5 млн. лв. от които са по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Обновяването ще бъде съобразено с архитектурата и замисъла, с който е създадено пространството.

"Последният от старите софийски паркове, в които не бяхме инвестирали досега е "Западен парк", каза Фандъкова. Тази година предстои и втори етап на реконструкцията на "Северен парк". През 2018 г. се очаква да започне строителството на първия етап на парк "Въртопо" и вторият етап на парк "Възраждане".

Договорът за "Западен парк" е третият от инвестиционната програма по ОПРР на Столична община, която е на обща стойност над 230 млн. лв. Вече е в ход договора за ремонт на централна градска част, включваща реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев". Ще бъде сключен и договор за ремонт на зоната около храм-паметника "Александър Невски", който да започне още тази година. Подписан е този за интегриран градски транспорт. "Там сме най-напреднали по отношение на избора на изпълнител за купуване на 13 нови трамвая", каза Фандъкова. Процедурата в момента се обжалва и се намира във Върховния административен съд. Изборът е между две сходни оферти.

Предстои и подписването на договора и за образователната инфраструктура, обясни по време на пресконференцията регионалният министър Николай Нанков.

До момента са договорени 73 % от общия ресурс на ОПРР, съобщи министър Нанков. Той посочи, че са разплатени над 658 млн. лв. и сертифицирани 214 млн. лв., с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 г. След обявяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, вече е „отключен“ целият ресурс на ОПРР 2014-2020 г., каза регионалният министър и уточни, че мерките за културно-историческите атракции ще стартират реално през месец септември, когато се очаква Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развитие.

Очакваме пълна мобилизация от страна на бенефициентите по програмата, защото постигането на етапните цели до края на годината е ключово важно, заяви и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя съобщи, че в края на миналата седмица Министерството на здравеопазването е подало големия проект на стойност 163 млн. лв. за подкрепа на спешната помощ в страната. Надяваме се максимално бързо да бъде оценен от Управляващия орган и от Европейската комисия, за да започне изпълнението му, каза още Николова. Най-трудната част от изпълнението на проекта тепърва предстои.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България