„Стачката на стачките” парализира Франция

„Изработихме я, искаме си пенсията” и „Стачка до гроб” скандираха в Париж.

Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

Близо 80% от държавния сектор участват в протестите

Париж остава блокиран до понеделник

Предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за реформиране на пенсионната система в страната предизвикаха най-голямата национална стачка в историята на петте републики, а вероятно и на света, предадоха световните агенции.

Служителите от държавния сектор в областта на администрацията, транспорта, образованието, социалните услуги и дори полицията се включиха в над 240 манифестации в цялата страна. Най-голямата от тях - в Париж, бе подкрепена и от движението на „жълтите жилетки”, които от година оспорват политиките, водени от обитателя на Елисейския дворец.

Профсъюзите успяха да блокират над 90% от железопътния трафик на цялата територия на страната и над 30% от въздушния транспорт.

Близо 70% от държавните учебни заведения - от ясли до университети, останаха затворени, като в протестите се включиха и символични групи от служители на жандармерията и другите сили на реда, ангажирани с охраната на демонстрациите.

Успоредно на демонстрациите Елисейският дворец излезе с изявление, че президентът на страната Еманюел Макрон не смята протестите за сериозен проблем и очаква след публикуването на конкретните планове на правителството следващата седмица броженията да стихнат.

Предвидената от френския държавен глава пенсионна реформа предвижда замяната на съществуващите 42 схеми за пенсиониране на държавни служители с унифицирана система, която също така премахва някои привилегии, предоставяни досега за конкретни сектори като железопътния транспорт. Този сектор бе и най-засегнат от протестните действия, блокирайки 11 от 17-те линии на метрото в Париж и практически парализирайки френската столица.

В рамките на деня профсъюзът на парижките железничари обяви, че стачката им ще продължи най-късно до понеделник сутринта.

Правителството на Макрон обаче засега остава на твърдата си позиция в очакване на реакция след публикуването на конкретните планове за пенсионна реформа следващата седмица.

Въпреки очакванията за ексцесии по време на демонстрацията на синдикати и обикновени граждани в Париж, в най-ожесточена арена на сблъсъци се превърна западният град Нант, където силите на реда трябваше да използват сълзотворен газ срещу протестиращите.

Коментари

Задължително поле