Столтенберг: НАТО няма да отговаря огледално на евентуални руски действия

Снимка: Архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Брюксел след срещата НАТО – Русия, че Алиансът ще реагира по оптимален начин в случай, че Договорът за ракетите със среден и малък обсег престане да действа, съобщава РИА „Новости“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в края на 2018 година, че ще оттегли страната си от договора, тъй като Русия не го спазва. Вашингтон иска доказателства, че руснаците се придържат към договора, в противен случай ще се оттегли. Обявяването на тази стъпка е насрочено за 2 февруари.

„Виждаме, че договорът е под заплаха и сме поискали от нашите командни структури да анализират последиците, ако той престане да действа“, заяви Столтенберг.

Той добави, че НАТО не иска нова надпревара във въоръжаването и каза, че Пактът няма да отговаря огледално на евентуални руски действия и че евентуалните мерки ще имат отбранителен характер.

„НАТО няма да отговаря огледално – ракета срещу ракета, самолет срещу самолет, танк срещу танк“, каза генералният секретар.

Заедно с това Столтенберг каза, цитиран от channelnewsasia.com, че въпросът за съхраняването на договора е изцяло в отговорностите на Русия. Той изрази надежда, че ще бъде постигнат дипломатически напредък през 6-месечния период на денонсиране на договора.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа