Стопанската академия в Свищов е първенец в националния регистър за хабилитираните учени в България

Висшето учебно заведение е лидер с 57 успешно регистрирани доценти и професори

Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов е номер едно в националния регистър за хабилитираните учени в България.

sa

"С очаквани и дълго обсъждани промени, Народното събрание въведе през пролетта на 2018 г. национална система от критерии за признаване на академичните длъжности в страната. Въвеждането на минималните национални изисквания по професионални направления за придобиване на научните степени и заемане на академичните длъжности наложи изискване и за публично регистриране на всички проведени до сега процедури, за установяване на тяхното съответствие с новите единни държавни изисквания.

С това се сложи практически край на оценената от експерти и парламентаристи порочна практика за развитие на академичния състав по приети от отделните Академични съвети децентрализирани, а на места и силно занижени стандарти.

След публикуването в „Държавен вестник“ на промените в Закона за развитие на академичния състав последваха промени и допълнения в Правилника за приложение на този закон. Въвеждането на изискване за регистрация на академичния състав в масивите на Националния център за информация и документация (НАЦИД) се оказа обаче, че не само изненада академичните ръководства, но и самите хабилитирани лица и особено тези, които са продукт на децентрализираното академично развитие след закриването на ВАК", обясняват представители на академичните среди в крайдунавския град.

Прегледът към края на 2018 г. в публично достъпния регистър на академичния състав на НАЦИД в частта професори и доценти показва, че при изискване за регистрация към всичките 71 научни институции и висши училища в страната с краен срок 3 ноември едва 210 хабилитирани лица в страната съответстват на националната критериална система. Сред тях с 57 успешно регистрирани доценти и професори лидер е Стопанската академия (27,1% дял за страната), следвана от Военномедицинска академия с 40 хабилитирани лица, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със 17 професори и доценти, Националната спортна академия с 12 регистрации на хабилитирани лица, УНСС с единадесет позитивни регистрации, БАН с 10 и т.н. Четиридесет и пет научни институции и висши училища нямат все още нито едно регистрирано хабилитирано лице, съответстващо на националната критериална система.

В обявяваните за национално неприоритетни направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, където над половините висши училища имат иначе позитивна акредитация от НАОА за водене на специалности и прием на студенти се оказва, че свищовската академия е с най-изряден и отговарящ на новите националните стандарти академичен състав. Делът на СА „Д. А. Ценов“ е 70,9 % спрямо всичките 79 национално регистрирани професори и доценти с профил в посочените две професионални направления. На второ място е УНСС с десет регистрации на хабилитирани преподаватели (12,7%), следвани от БАН с 4 регистрации и ИУ – Варна с едва трима регистрирани хабилитирани преподаватели.

Над две трети от акредитираните в тези две професионални направления висши училища нямат нито един регистриран хабилитиран учен, съответстващ на националните критерии.

В същото време на ниво бюджетно финансиране безспорно установеният по-горе лидер в регистъра на НАЦИД за национално признати професори и доценти по икономика и управления е на другия полюс като финансови ресурси и държавна поръчка за прием на студенти!? Определено МОН, а и Министерство на финансите са в състояние да прецизират своята политика в областта на бюджетната издръжка и държавната поръчка за прием на студенти и докторанти като се съобразят и с регистъра на НАЦИД за кадровата осигуреност с хабилитирани лица, отговарящи на новите национални стандарти. Този регистър показва и къде е най-добрата и с национално признати стандарти обезпеченост с професори и доценти и към края на 2018 г. лидерът за страната е Стопанската академия в Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България