Започна срещата на върха между Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ И ВИДЕО)

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Путин пристигна във Владивосток за преговорите с лидера на Северна Корея

На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Стотици години затвор в изкуствен ад

Днес малцина вярват в ада с неговите вечни мъки за грешната душа. Осъдените престъпници знаят, че рано или късно ще бъдат пуснати на свобода. А за онези, които са осъдени на доживотен затвор, очакването на смъртта, е по-лошо от самата смърт. Но нищо не продължава вечно, а според мнозина трябва.

Учени от Оксфордския университет смятат да решат проблема с „меките” наказания чрез изобретяване на таблетка, която толкова ще забави субективното усещане за време у затворника, осъден на доживотен затвор, че годините, прекарани в изолация, действително ще му се сторят вечност. Главното е да се изключи възможността престъпникът да сложи край на живота си.

През 2013 г. група учени, начело с Ребека Роуч, започват да изследват технологии, които биха позволили затворниците да бъдат поставени в изкуствен ад. „Някои престъпления са толкова ужасни, че действително изискват продължителен период на наказание, и бихме искали престъпниците да не могат да избегнат цялата тежест на присъдата си, като умрат”, смята д-р Роуч.

Според нея причина да се захване с новото изследване станало „смехотворно неадекватното” наказание 30 години лишаване от свобода, което дал съдът на Магдалена Луцзак и Мариуш Крезолек. Двойката била призната за виновна в убийството на четиригодишния им син, когото те пребивали, морили с глад и в крайна сметка умъртвили.

В своя блог д-р Роуч отбелязва, че осъдените родители получават хуманно отношение, което техният син никога не е виждал. „Те например ще бъдат хранени, ще живеят в чисти килии, ще имат достъп до тоалетна и душ. Ще им бъде разрешено да напускат килиите за занимания със спорт и почивка”, пише тя.

Като възможно решение д-р Роуч се обръща към генното инженерство, което за нея е начин да се усъвършенства продължителността на живота, за да може доживотната присъда в затвора да продължи стотици години. „Доктор Обри де Грей – съучредител на антивъзрастовия изследователски фонд Sens, смята, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, вече се е родил – казва тя. – Преимуществата на толкова съществено удължаване на човешкия живот са очевидни.  Но това значително научно откритие също така може да бъде използвано и за увеличаване на суровостта на наказанието.”

Освен това д-р Роуч отбелязва, че вече са създадени редица психоактивни вещества, които изкривяват възприятието за време. Според нея може би не е далеч моментът, когато ще бъдат създадени таблетки, които биха накарали престъпника да чувства, че е прекарал зад решетките 1000 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.