Стотици данъчни проверяват заведения в зимните курорти

От НАП стартират засилени проверки в курортите. За неиздаване на касова бележка ще запечатват търговските обекти.

Запечатват обекти за неиздадени касови бележки

Стартира обичайната кампания за засилени проверки в зимните курорти, обявиха от НАП. Стотици инспектори на приходната агенция ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще следят и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите.

По време на кампанията инспекторите от “Фискален контрол” ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

В кампанията отново ще бъде използван и подходът на т. нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика, приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на физически лица собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти.

Зимната кампания на НАП е продължение на наложения подход, използван през лятото по Черноморието.

“Главната задача на контролната кампания е спазването на данъчните правила и почтена конкуренция. И през тази година неиздаването на касова бележка дори за малка сума освен глоба, води и до запечатване на обекта за срок до един месец. Отчитаме значително намаление на нарушенията, което всъщност е основната ни цел. Апелирам към гражданите да изискват касова бележка за всяка покупка, могат да използват и мобилното приложение на НАП за проверка на фискални бонове”, коментира Спас Шишков, директор на “Фискален контрол” в НАП.

Коментари

Задължително поле