Стотици руснаци протестираха в Москва срещу цензурата в интернет

Близо 1000 души излязоха на протест в Москва срещу засилването на контрола и ограниченията в интернет. Проявата бе разрешена от столичното кметство и следена от множество полицаи, съобщи БНТ.

"Путин и правителството да оставят технологиите на мира! Иновациите и технологиите ще победят! Ще защитаваме свободите си. Дали на демонстрации или в съда, трябва да се борим!", заяви един демонстрант.

Друга протестираща призова да се гласува против президента Владимир Путин на изборите през март 2018 г. "Ако си мислите, че всичко е наред, докато можете да гледате видеоклипове на котки в интернет и няма защо да се интересувате от политика, знайте, че политиката ще се интересува от вас!", заяви тя.

Няколко души са арестувани.

През юли руският парламент одобри закон, който забранява в руския интернет да се ползват уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, които са блокирани в страната. В края на юни медийният регулатор Роскомнадзор заплаши да блокира популярния месинджър Телеграм заради високото му ниво за кодиране на посланията.

Коментари

Задължително поле