Мощният циклон „Вероника“ удари северозападното крайбрежие на Австралия

Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Стрийт фитнесът е новата мода в София

Едва ли съществува човек, който не желае да притежава здраво и красиво тяло. И въпреки това голяма част от хората заобикалят залите за фитнес. Или не намират време, или не им се харчат пари, или просто ги мързи да отидат да тренират. В големите градове обаче непрекъснато се появяват нови възможности за спортуване. При това безплатни и под носа на повечето от нас.

София като европейска столица на спорта за 2018 г. дава най-добрия пример за това как се създават условия за здравословен начин на живот. В последните години изникнаха десетки площадки за фитнес на открито в градинките и парковете на столицата. Там всеки може да направи тренировка когато и както пожелае. Край уредите се събират не само любители, но и много сериозно запалени по фитнеса момчета и момичета. Те тренират наистина много здраво, леят железни мускули и правят виртуозни упражнения на успоредките и лостовете. От година насам си имат и официално регистриран клуб по всички законови изисквания. Нарича се „Стрийт уоркаут – България” и членува в световната федерация по стрийт фитнес и калистеника WSWCF. Президент на клуба е легендарнят гимнастик Йордан Йовчев, който е и идол на повечето почитатели на този спорт.

street
През 2017 г. за първи път у нас се организира верига от турнири за купа „София” в партньорство със Столична община. Големият финал преди две седмици в парка „Св. Никола” събра най-големите майстори. Тримата най-добри от тях на възраст над 18 г. – Виктор Каменов, Калоян Христов и Елена Любенова, спечелиха правото да представят България на световния шампионат в Москва на разноски на общината и на „Стрийт уоркаут – България”.
Няма точна статистика колко души у нас се занимават със стрийт фитнес. Единственият клуб вече има стотици членове, а хиляди тренират редовно. Площадките в София вече са повече от 30, като предстои изграждането и на нови в столицата и извън нея.
„Ние обединяваме активно спортуващите аматьори и идеите ни съвпадат с тези на държавните и общинските власти – да се практикува масов спорт”, разказва началникът на Международния отдел в спортното министерство Цветан Георгиев, който е един от учредителите на „Стрийт уъркаут – България”. Той вижда във фитнеса на открито отлична възможност да се концентрира енергията на младите хора в правилната посока: „По-добре в градинките да спортуват, отколото да пушат и да пият.”
На площадките с уреди се създават общности от трениращи от различни социални прослойки, които редовно се събират и целенасочено напредват в упражненията и изграждането на здрави тела. Стрийт фитнесът категорично е против употребата на стероиди и изкуственото помпане на мускули, а това е в синхрон с политиката на спортното министерство за борба с допинга. На чистия въздух, сред зеленината, ентусиастите тренират със собственото си тегло, а не с тежести. Резултатите идват по-бавно, но се генерира страхотна сила и се получават хармонични и красиви тела. В стрийт фитнеса добрата коремната преса е не по-малко важна от големия бицепс.
След като „Стрийт – уоркаут България” през тази година вече направи първите си стъпки в организирането на състезания, амбициите занапред са още по-сериозни. Клубът кандидатства по проект на министерството на спорта през летните месеци на 10 площадки в София да се организират занимания за начинаещи, като в ролята на треньори ще влязат най-изявените спортисти. Предвижда се сформирането на голяма верига турнири – първи национален шампионат, който ще започне през есента на 2017 г. и ще завърши през пролетта на 2018 г., като ще обхване освен София и редица други градове. Голямата цел в международен план е да получим домакинство на кръг от световния шампионат догодина в рамките на събитията по инициативата „София – европейска столица на спорта 2018”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.