Ранената полицайка – фен на “Левски”

Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Стрийт фитнесът е новата мода в София

Едва ли съществува човек, който не желае да притежава здраво и красиво тяло. И въпреки това голяма част от хората заобикалят залите за фитнес. Или не намират време, или не им се харчат пари, или просто ги мързи да отидат да тренират. В големите градове обаче непрекъснато се появяват нови възможности за спортуване. При това безплатни и под носа на повечето от нас.

София като европейска столица на спорта за 2018 г. дава най-добрия пример за това как се създават условия за здравословен начин на живот. В последните години изникнаха десетки площадки за фитнес на открито в градинките и парковете на столицата. Там всеки може да направи тренировка когато и както пожелае. Край уредите се събират не само любители, но и много сериозно запалени по фитнеса момчета и момичета. Те тренират наистина много здраво, леят железни мускули и правят виртуозни упражнения на успоредките и лостовете. От година насам си имат и официално регистриран клуб по всички законови изисквания. Нарича се „Стрийт уоркаут – България” и членува в световната федерация по стрийт фитнес и калистеника WSWCF. Президент на клуба е легендарнят гимнастик Йордан Йовчев, който е и идол на повечето почитатели на този спорт.

street
През 2017 г. за първи път у нас се организира верига от турнири за купа „София” в партньорство със Столична община. Големият финал преди две седмици в парка „Св. Никола” събра най-големите майстори. Тримата най-добри от тях на възраст над 18 г. – Виктор Каменов, Калоян Христов и Елена Любенова, спечелиха правото да представят България на световния шампионат в Москва на разноски на общината и на „Стрийт уоркаут – България”.
Няма точна статистика колко души у нас се занимават със стрийт фитнес. Единственият клуб вече има стотици членове, а хиляди тренират редовно. Площадките в София вече са повече от 30, като предстои изграждането и на нови в столицата и извън нея.
„Ние обединяваме активно спортуващите аматьори и идеите ни съвпадат с тези на държавните и общинските власти – да се практикува масов спорт”, разказва началникът на Международния отдел в спортното министерство Цветан Георгиев, който е един от учредителите на „Стрийт уъркаут – България”. Той вижда във фитнеса на открито отлична възможност да се концентрира енергията на младите хора в правилната посока: „По-добре в градинките да спортуват, отколото да пушат и да пият.”
На площадките с уреди се създават общности от трениращи от различни социални прослойки, които редовно се събират и целенасочено напредват в упражненията и изграждането на здрави тела. Стрийт фитнесът категорично е против употребата на стероиди и изкуственото помпане на мускули, а това е в синхрон с политиката на спортното министерство за борба с допинга. На чистия въздух, сред зеленината, ентусиастите тренират със собственото си тегло, а не с тежести. Резултатите идват по-бавно, но се генерира страхотна сила и се получават хармонични и красиви тела. В стрийт фитнеса добрата коремната преса е не по-малко важна от големия бицепс.
След като „Стрийт – уоркаут България” през тази година вече направи първите си стъпки в организирането на състезания, амбициите занапред са още по-сериозни. Клубът кандидатства по проект на министерството на спорта през летните месеци на 10 площадки в София да се организират занимания за начинаещи, като в ролята на треньори ще влязат най-изявените спортисти. Предвижда се сформирането на голяма верига турнири – първи национален шампионат, който ще започне през есента на 2017 г. и ще завърши през пролетта на 2018 г., като ще обхване освен София и редица други градове. Голямата цел в международен план е да получим домакинство на кръг от световния шампионат догодина в рамките на събитията по инициативата „София – европейска столица на спорта 2018”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.