Строежът на жилища в Пловдив нарасна с 39%

Започнатите нови жилищни сгради през тримесечието са 1357, показват данните на НСИ.

Според данни на националната статистика

Започна изграждането на 6526 апартаменти и къщи в страната

Правят 1357 кооперации и еднофамилни сгради

Строителството на нови жилища се увеличава в повечето области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи както в София, така и в редица големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

През третото тримесечие на миналата година в Пловдив е започнало строителството на 639 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 39% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в града под тепетата са 459. В София пък са започнати 2923 къщи и апартаменти през тримесечието. Това е с над 76% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища в столицата са били 1659.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1357 жилищни сгради с 6526 жилища в тях и с 816,4 хил. кв. м обща застроена площ, на 14 административни сгради/офиси със 17,8 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 575 други сгради с 405 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 5,9%, жилищата в тях са с 10,6% повече, а общата им застроена площ нараства с 12,3%. Това се дължи на желанието на повечето купувачи да придобият апартамент ново строителство. Броят на започнатите административни сгради намалява с 44%, което се дължи на вече наложилата се в много фирми работата от вкъщи.

Нови жилищни сгради изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Плевен, където е започнал строежът на 106 къщи и апартаменти. Това е с над 360% повече от същия период на предходната година, когато са започнати само 23 жилища. Много сериозен е и ръстът в строителството в област Търговише - с 350%, където е започнало изграждането на 36 нови къщи и апартаменти. Много голямо увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в областите Русе (+123,3%), Разград (+110%), Кюстендил (+71,4%), Шумен (+69,5%), Добрич (+58,1%), Силистра (+54,5%) и София-област (+55,9%). Все повече хора искат къща край София и затова строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 265 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 3,8%, но жилищата в тях се увеличават с 8,9%, а разгънатата им застроена площ - с 4,1%. Това показва, че е започнало строителството на повече големи кооперации, което е необходимо, за да задоволи търсенето на пазара.

Строителство на най-голям брой нови сгради през тримесечието е започнало в областите: Пловдив - 190 жилищни и 74 други сгради; София (столица) - 222 жилищни и 25 други сгради; София-област - 181 жилищни и 49 други сгради; Варна - 113 жилищни и 38 други сгради; Стара Загора - 76 жилищни, 4 административни и 52 други сгради.

Пловдив излиза на първо място по общия брой на сградите заради строителството на много складове и индустриални сгради. София е на първо място не само по започнати нови жилищни сгради, а и по брой на жилищата в тях. На второ място по изграждащи се нови жилища е Варна, където са започнати 721 апартаменти и къщи. Третата позиция остава за Пловдив, а на четвърто място е Кърджали с 350 започнати жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти