За първи път Русия регистрира повече от хиляда заразени с COVID-19 за ден

Съдят пенсионер за 30 кила контрабанден тютюн

Пиян гони и псува полицаи в Бургас

Българският Ветеринарен Съюз: Не използвайте Ивермектин срещу коронавирус, силно токсичен е

Търсят съвети от родители за онлайн образованието Регионалното образователно управление в София-град пусна анкета по интернет

Бербатов $отказал“ да стане мъж в България

Таксиметрови шофьори на протест в центъра на София

Водач без книжка в опасност след удар в дърво

Нови 743 жертви на коронавируса в Испания през последното денонощие, загиналите станаха 13 798

Здравният министър на Франция: Все още не сме стигнали пика на епидемията от коронавирус

ЕК обяви нова помощ за Италия и изрази тревога от обстановката в Испания

Полицаи потушиха семеен скандал и намериха дрога

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Зърнопроизводителите от Търновско се готвят за пролетна сеитба Фермерите нямат сериозен недостиг на семена и препарати заради налични запаси

Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и шест други области в Япония

Строители и държава пестят до 60% с нови технологии Намаляват разходи за изграждане и поддръжка на сгради, магистрали и пречиствателни станции

Ускорява се и изпълнението на обществените поръчки

Електронни паспорти на сградите пестят ток и вода

До 60 на сто могат да спестят строители, държава и местни власти за изграждане и експлоатация на сгради и инфраструктурни проекти с помощта на новите технологии. Това обясни инж. Любомир Илиев на кръгла среща за дигитализацията на строителството, в която участваха представители на камарите на строителите и на архитектите. При въвеждане на BIM технологията, която най-просто казано представлява информационно електронно досие на проекта от самото му създаване през експлоатацията и целия му жизнен цикъл освен че се намаляват разходите се съкращават и сроковете за работа. Моделът изчислява много точно сроковете за всяко дейност, намалява настоящи и бъдещи разходи, съкращава срокове, прави експлоатацията по-лесна и рационална. Подобна технология може да спести по средно 10 на сто на всеки участник в инвестиционната верига – възложител, архитекти и инженери, строители. Още близо 30 на сто се пести от бъдещи експлоатационни разходи. Така при изграждане на една пречиствателни станция за около 50 млн. лв. бюджетът на проекта може да бъде намален с общо 60 на сто.

В момента в света две или три компании имат капацитета да строят по 2000-3000 км пътища с помощта на технологията, като опитът им показва ускоряване на изграждането, 30 на сто спестени разходи от механизация и 70 на сто от човешки Труд, обясни Илиев. При управлението на сгради пък електронните паспорти могат да доведат до по-добро управление и намалени сметки за ВиК и ток.

Според експертите технологията ще намали и трудовите злополуки, ще повиши качеството на строителство, ще повиши възможностите за контрол, ще доведе до по-голяма прозрачност на проектите и ще елиминира възможностите за подкупи.

За съжаление към момента строителството заедно със селското стопанство са двата най-малко дигитализирани сектори в Европа и света. Това обаче дава много големи възможности за бъдещото развитие, категорични са специалистите. Вече е създадена работна група към МРРБ, която да изготви законовата рамка за дигитализацията на строителния сектор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.