Пенсионери получават маски по пощата

Руска двойка кръсти бебето си Ковид

Шест медицински сестри от училищата в Павликени се включват в битката с коронавируса Директорът на детската ясла в града също влиза в местната болница

Горанов: Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата Новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз, каза финансовият министър

Руска компания е създала бърз тест за коронавирус с 94% точност

Нана Гладуиш дари 300 предпазни маски на онкоболницата в Благоевград

Рекорден брой заразени с коронавирус в Русия за денонощие

Нивото на радиация в района на Чернобил се покачи след пожар

Масов бой в ромската махала на Благоевград, двама в болница

Разследват палеж на бали слама в двор на земеделски производител

50-годишна история Рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература превключва онлайн Изпълнителите ще си поделят 8 500 лв. награден фонд

Бургазлия раздава юмруци на автомобил

Крадат буркани с мед и хидроизолация

Прокуратурата пита АМ „Митници“ за количествата спирт в данъчните складове

Офталмолог: Пациентите с лещи са най-предпазени от коронавируса

Строителни войски, но не съвсем Министри се заемат с неграмотните младежи, но няма да им дават оръжие

Търси се заместител на някои стари военизирани структури, чието ликвидиране бе наречено престъпление от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За по-малко от 20 години започна да става ясно, че обществото ни търси спасение в отречени, но изпитани в десетилетия назад, решения на държавата. Днес все по-често си спомняме за ролята на Строителни и Транспортни войски или на Организацията за съдействие на отбраната, известна като ОСО. И то от различни посоки на политическия спектър у нас.

След като не успя, като депутат в предишния състав на Народното събрание да върне наборната военна служба, Красимир Каракачанов работи за въвеждане на доброволната. Тя би могла да замести ОСО, след като целта й е само военна подготовка. Министърът е склонен да се намери и приемник на Строителни войски. Разбира се, не на 100 процента, но при всички случаи да бъде възстановена тяхната социална функция. В този смисъл той вижда логика в идеята за създаване на Център за професионално и военно обучение към МО с преминаването на ГУСВ – ЕАД под егидата на военното ведомство. Това стана ясно при отговора му на питане от Александър Паунов, депутат от ПГ „БСП за България“. Този опит вече се препъна в предишния парламент. Тогава за подобна промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, внесена от Велизар Енчев, гласуваха едва 15 депутати. Предложният текст беше „Младежи, навършили 18 години, постъпват на доброволен принцип в Център за военно и професионално обучение към Министерството на отбраната. За времето на обучението младежите преминават шестмесечна военна и гражданска подготовка, като придобиват военна и гражданска специалност в областта на строителството и транспорта.“

Новото е, че Красимир Каракачанов вече води разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е принципал на държавното предприятие, което наследи Главно управление на Строителни войски. Очаква се в начинанието да се включи и социалният министър Бисер Петков.

По същество инциативата за създаване на интегриран Център за професионално и военно обучение към Министерството на отбраната е на бившия началник на Строителни войски генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски. Постъпването в този център ще бъде доброволно и в него ще се получава гражданска и първоначална военна подготовка. Създаването му предполага наличието на добре оборудвана учебно-материална база, квалифициран ръководен и преподавателски състав и необходимото материално-техническо и битово осигуряване. Най-ефективно ще се използва високо квалифицираният преподавателски състав и учебно-материална база на Висшето строително училище „Л. Каравелов“. Смята се, че ГУСВ-ЕАД е в състояние със собствени финансови и материални средства да реши военното и професионално обучение на младежите. Според експерти активите на дружеството се изчисляват на 96 млн. лв. Що се отнася до кандидатите, в парламента бе представена подписка на няколкостотин младежи в община Родопи, Пловдивска област в подкрепа на този вид обучение. Около 30 на сто от тях са роми. Това е правилният подход, за да може онези български младежи, които нямат образование, да намерят своето място в обществото, категоричен е министър Каракачанов. В това се изразява социалният аспект на проекта. Като ползва опита от близкото минало, този център, според авторите на идеята, ще може да развива следните дейности: първо, обучение на кадри по различни специалности с изнесени филиали в районите с висока безработица; второ, създаване на работни места и назначаване на работа на успешно завършилите обучението младежи и трето, изграждане на жилища за социално слаби семейства.

ГУСВ днес е единственото ведомство у нас, което разполага с учебни програми по 40 специалности, покриващи близо 200 дефицитни професии. Дружеството е от малкото действащи структури с потенциал от кадри и богат опит, както и с готовност да разкрие учебни центрове за доброволно професионално и военно обучение.

Ще продължа разговорите в тази насока с моите колеги, обещава министър Каракачанов. Важното е, посочва той, да представим на Министерския съвет нещо разумно и грамотно, в чиято полза да бъде убедено цялото общество. И набляга на шанса за интегриране на онези слоеве у нас, които не само са неграмотни, но са забравили, че освен права имат и задължения към държавата. Освен правителствено решение, ще бъдат необходими и средства за реализиране на идеята.

Дали ще се намерят пари, предстои да видим. Поне в опрделена степен би трябвало да се използват възможностите на базата на бившите Строителни войски. до 2000 г. Впрочем статистиката показва, какво сме загубили с тяхното закриване. Всяка година в ГУСВ около 7 хиляди младежи са получавали гражданска професия по над 40 специалности – строително-монтажни, машинни, шофьори и други, а над 2 хиляди, от които 40 на сто от ромската общност, са се доограмотявали в над 50 специализирани курса.

 

Със или без военна подготовка

По този въпрос няма консенсус. Да получават ли или не военна подготовка младежите, докато усвояват занаята? След като военната служба у нас не е задължителна, това, очевидно, няма как да се случи. Макар че идеята е доста примамлива от гледна точка на големия дефицит от войнишки състав. При шестмесечно обучение, каквито са някои от разчетите, би могло да се потърси вариант. Например, да влезе в подготвещия се закон за доброволната военна служба.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Най-после трябва да се направи нещо! Младежи, които нямат завършено основно образование, да подлежат на задължително обучение по военно дело или гражданска отбрана и придобиване на професионални знания и умения по професии от арсенала на бившите професионални училища. Това за срок от една година. Ще се снижи нивото на престъпността. Понятно е защо.

  2. Приветстван едно такова решение, от страна на Министъра на отбраната и Вице премиер на Р.България г-н Каркачанов и бившия Началник на „Строителни воиски“ и настоящ Главен директор на ДП „СВ“ О.З Генерал майор инж. доцент Радослав Пешлевски с предложенито, което предстои да предложат и внесат в Народното събрание за връщане на традиците създавани от години в бившите „Строителни“ и „Транспортни воиски“, по въпитанието и обучението на бившите донаборници от малценствата на младиежите без образование. и професии в България. Като се върнат тези традиции, с въвеждане на /наборна военна служба/ или в някаква доброволна служба на настоящите младежи след осемнайсет годишна възраст от малцинствата, които са без образование и професия в България, който в болшенството от тях са потенциални битови и криминални презстъпници. Считам, че с това си решение, докато извора съществува и докато не стане късно да бъде напълно разрушена, съществуващата запазена материална база и специалисти в ДП „СВ“ и ДП „ТСВ“, където е възможно изграждането на Професионални учебни центрове за „Професионално обучение и възпитание “ под някаква форма на обучение, тези млади хора от малценствата без образование и професия да предобиват професии, с което да се приобщат като недостигащата работна сила във фирмите и обществото. Само чрез това си предложение, озаконено от народните представители и Народното събрание, ще спомогне за намаляване на битовата и криналната презстъпнос която съществува и се шири в България от този подрастващи младежи.

  3. Господин полковник,хубави са думите и надеждата,които изказвате но….съмнявам се във формата,която би се получила. Тези неграмотни младежи министрите ли ще ги обучават? Армията няма подготвени кадри и условия за провеждането на тази грандиозна инициатива. Бившият военен министър доста допринесе за това.

  4. Админ и ти ли шумкарски комисар стана та ми банваш поста?! Нали сме уж вече в ,,свободна ‘’ Европа,където всеки може да пише за всичко свободно?! Или оставяш на баба ти да пише и запълни пустеещите форуми?!

  5. Поне ми дай възможност да напомня на гУспУдин пУлковника първо да си оправи ужасния правопис, па тогава да дава акъл как да се приобщят ,,неграмотните’’ представители на малцинствата към заплануваното ,,възраждане на славните войскови традиции’’!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.