Строителството на сгради с 31,6% ръст

Строителната продукция в България отчете най-силния си ръст от кризата насам. За януари строителството отбелязва ръст от 24,2% на годишна база, благодарение най-вече на увеличаване на сградното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е и най-силният ръст на показателя след международната финансова кризата от 2008 г.

Индексът на строителната продукция обаче остава с 43% под пиковото равнище, достигнато през юли 2008 г., показват данните на националната статистика.

През януари сградното строителство нараства с 31,6% на годишна база и с 5,3% спрямо предходния месец. Това може да се обясни с въвеждането в експлоатация на редица проекти, започнали в предходните години. Припомняме, че през 2014 г. имаше пиков ръст на издадените разрешителни за строеж от 29%, който се забави през 2015 и 2016 г. През 2017 г. обаче увеличението отново рязко се ускорява до 23,4%.

При инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура - най-зависимият от европейски средства сегмент от сектора, растежът също става по-динамичен и достига 15,5% на годишна база вероятно заради някои вече стартирали проекти. През януари спрямо предходния месец, продукцията от инженерното строителство се увеличава с 4,8%, сочат още данните на НСИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес