Строител и министър поеха вината за влаковатa катастрофа в Тайван

Ръководителят на строеж, чийто автокран причини тежката влакова катастрофа в Тайван, пое днес отговорност за злополуката. Същото направи и транспортният министър, но предложението му за оставка засега беше отхвърлено, предаде БТА.

При катастрофата в петък край град Хуалян загинаха 50 души. Това беше най-тежката железопътна злополука от 70 години в Тайван.

Ръководителят на строежа Ли Исян е разследван по подозрение, че не е обезопасил както трябва автокрана, който се е спуснал по склон върху релсите и е причинил катастрофата. Той беше освободен под гаранция, но по-висша съдебна инстанция отмени решението, след като прокуратурата го обжалва. Ли направи изявление, в което се извини за случилото се и каза, че ще сътрудничи на властите за разследването. Съд в Хуалян заяви, че е наредил Ли да бъде задържан за два месеца, тъй като има опасност да унищожи доказателства. Съдът каза, че Ли е заподозрян за причиняване на смърт по непредпазливост.

Транспортният министър Лин Чъ-лун, който посети мястото на катастрофата, заяви, че също "няма да бяга" от отговорност. "Аз също така отговарям за намаляване до минимум на вредите от цялата злополука. След като приключи цялата спасителна дейност, смятам, че ще поема отговорността", заяви той.

Канцеларията на министър-председателя Су Цънчан каза, че Лин е направил устно предложение да подаде оставка, но премиерът засега е отказал да я приеме, като е настоял, че усилията в момента би трябвало да се съсредоточат върху спасителните и възстановителните дейности.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия