Строят все по-малки жилища

13% срив в сектора в пика на сезона

У нас се строят все по-малки жилища, показват последните данни на Националния статистически институт. През второто тримесечие на 2016 г. в страната са въведени в експлоатация 521 жилищни сгради, което е ръст от 3,2% спрямо същия период на миналата година. Апартаментите в тях са 2248, или с 15,6 на сто повече на годишна база.

В същото време обаче средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява. Докато през второто тримесечие на 2015 г. тя е била 95,4 кв.м, за периода април-юни 2016 г. е 84,1 кв. метра. Най-големи апартаменти се строят в областите Габрово – 243,9 кв.м, и Пловдив – 159,5 кв.м, а най-малки във Велико Търново – 57,1 кв.м, и Бургас – 64,1 кв. метра, показват данните на НСИ.

Полезната площ в тях намалява с 10 кв.м за година 

В новите сгради преобладават двустайните апартаменти – те са 39,1% от всички, следват ги тристайните – 27,9 на сто. В същото време жилищата с шест и повече стаи са последни и са едва 2,7%.

София изостава от другите големи градове по брой жилищни сгради, въведени в експлоатация. Лидер е Пловдив с 81 сгради със 196 жилища в тях, Бургас – 80 сгради със 733 жилища и Варна – 79 сгради с 653 жилища.

Нови 521 сгради готови през второто тримесечие на 2016 г.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи – 72,6%, следвани от жилищните кооперации – 15,3%. В сравнение с второто тримесечие на 2015 г. броят на новопостроените къщи и жилищни кооперации се увеличава, докато броят на новопостроените вили и сгради от смесен тип намалява.

В същото време статистиката отчита рекорден срив на строителството в пика на активния сезон. Намалението през юни е с 13% спрямо същия месец на предходната година. В сравнение с май тази година спадът е с 1,6 на сто.

В новите сгради преобладават двустайните и тристайните апартаменти

Намалението на годишна база се дължи както на спад в сградното строителство – с 15,3%, така и при гражданското/инженерното строителство, където понижението е с 10,2%. На месечна база понижението при cгpaднoтo cтpoитeлcтвo е c 2,6%, a при  гpaждaнcĸoтo/инжeнepнoтo cтpoитeлcтвo – c 0,4%.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. У нас се строят все по-малки жилища- ве4е прили4ат на малки килийки, където ако сложиш едно легло, друго нищо не можеш да поставиш. Малки бетонни зандани на убийствени цени!
    Да не говорим 4е няма отстояние на сградата от тротоара, няма абсолютно никаква зеленина, никакви детски площадки, никакви места за паркиране. Норми за строителство/ това е нещо непознато за нашите проектанти, защото удовлетворяват само интересите на собствениците, т.е имат ли4ен интерес.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.