Строят общежитие за националната художествена гимназия в Сливен

Общежитие за учениците от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен, с капацитет от 24 до 36 места, ще бъде построено в двора на учебното заведение. Средствата в размер на 200 хил.лева са отпуснати от Министерството на културата, съобщи художникът Александър Дойчинов, директор на гимназията, на празник преди символичната първа копка. Парите ще стигнат за първия етап на строителството, но учебното заведение ще кандидатства пред финансираща програма за още средства. А през пролетта ще открие дарителска кампания, чрез която ще се осигури обзавеждането на новата сграда.

Преди символичната първа копка Негово Високо Преосвещенство сливенският митрополит се помоли общежитието да бъде закрепено на твърд камък, тъй че нито вятър, нито вода да може да го повреди. "Днес е особено важен ден, защото тази гимназия оставя най-дълбоки, незаличими следи в образованието, в културата. Тези следи остават да светят", каза дядо владика пред преподавателите и учениците. После поднесе подарък. Митрополитът предостави на гимназията картина, нарисувана в далечната 1996 г. от тогавашната ученичка в гимназията Йордана Кунчева. "Детето искаше да рисува манастира в Поморие и му казахме: Рисувай! Мястото на тази картина е тук, в галерията към училището", каза дядо владика. Собствената му изненада обаче изненада и самия него. Оказа се, че бившата деветокласничка много е пораснала, завършила е академията, вече е станала учител, преподава в своята гимназия и е в празничната зала.

В НХГ "Д.Добрович" учат близо 120 ученици от различни краища на страната. Допреди десетилетие училището имаше общежитие за възпитаниците си, които са от другите населени места. Битови неуредици и нужда от ремонти го затвориха. "Сега сбъднахме една 10-годишна мечта на колеги и приятели, които не са сред нас", отбеляза директорът Александър Дойчинов по повод непрежалимата загуба на дългогодишния директор на гимназията, известния живописец Тодор Терзиев и на създателя на специалността по рекламна графика в Сливен и страната, художникът Ташко Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България