Строят халета и складове като преди пандемията

Офертните наеми в индустриалния сегмент в София са стабилни, на средна стойности от 4,2-4,4 евро/кв. м за средно големи площи.

Очакват нови 330 000 кв. метра

70% са по поръчка

Пазарът на индустриални и логистични площи в София е активен както при наемите, така и при изграждането на нови проекти. Усвоените, наети и завършени площи за собствено ползване са близо до обемите от периода преди пандемията. Повечето новозавършени обекти са предназначени за собствено ползване, казват брокери на имоти.

“Наемният пазар в София е воден от консолидация и оптимизация на пространства. По-бавният темп на усвояване на нови проекти се отразява в почти незабележимо покачване на свободните площи, като делът им все още е около здравословните нива от 4%”, казват брокери на имоти.

Обектите в строеж са около 330 хил. кв. м, почти 70% от които са строителство по поръчка (built-to-suit) или за собствено ползване, казва Жоро Ангелов, мениджър “Индустриални площи и развитие на парцели” в консултантска компания. Доминират проектите за складове и логистика за компании в бързооборотния сектор - стоки за дома и хранителната индустрия. Очакванията са за активен пазар и през следващите месеци.

Офертните наеми в индустриалния сегмент в София са стабилни, на средна стойности от 4,2-4,4 евро/кв. м за средно големи площи. Имотите над 10 хил. кв. м се предлагат за 3,8-4 евро/кв. м. Доходността е под натиск заради нарастващия инвеститорски интерес. Понижава се до 8% за София, но се очаква да остане стабилна в краткосрочен план.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти