Студената война става гореща

Студената война не само се завръща в порта, но и става все по-“гореща“ в Рио 2016. Поредните епизоди се разиграха в зала „Кариока 2“ и басейна.

Новият крал в категория до 81 кг в джудото Хасан Халмурзаев заяви на пресконференция: „Нямаше как да загубя финала от американец! Невъзможно беше да се случи. Невъзможно!“

Роденият в Ингушетия боец от татамито вдигна много високо рейтинга си пред спортните шефове на „сборная“. И точно в момент, когато в плувния басейн американките отказаха да поздравят Юлия Ефимова след финала на 100 метра бруст, а впоследствие на пресконференцията ехидно се подсмихваха и шушукаха по адрес на красавицата от Москва.

Голяма интрига се чака по тази тема в борбата. Американският ас Джордън Бъроуз (категория до 74 кг) е най-големият дразнител за „сборная“. От 5 години олимпийският шампион от Лондон 2012 и Спортист №1 на САЩ за 2015-а има само един загубен турнир. На световното в Ташкент 2014 той се бори с контузия и когато руският представител Царгуш го детронира, съперниците от Кремъл полудяха от радост. Трима от висшите шефове на борбата в страната веднага започнаха да звънят по мобилните си телефони. „Надпреварват се кой първи да съобщи на Путин добрата новина“, подхвърляха с усмивка от другите държави тогава. Но дали това беше шега?

Година по-късно Бъроуз взе реванш на световното в Лас Вегас и цял месец победата му над Русия беше въртяна на огромните монитори в казината като топ събитие от спорта.

Докъде ще продължи всичко, което стартира от обвинението на антидопинговата комисия ВАДА, че руската държава има най-мащабната система за допингиране на елитни спортисти в света. И в отговора американците захапаха темата и неслучайно спортистите им започнаха да се държат недружелюбно към руснаците. А те отговарят със същото. Дори подмятат неофициално пред техни журналисти, че и Майкъл Фелпс ще връща след време медалите като легендарния колоездач Ланс Армстронг...

Докъде ще стигне това безумие? Може би до някой абсурден бойкот на игри като Москва'80 и Лос Анджелис'84? Или до нещо по-лошо? Спортът при всички случаи ще загуби, защото на практика политиката вече е със статут на официална дисциплина в олимпийската програма.

Коментари

Задължително поле