Студентите и преподаватели от Стопанската академия в Свищов отбелязаха Световния ден на туризма

По повод Световния ден на туризма, който ежегодно се чества на 27 септември, студенти от бакалавърска специалност „Икономика на туризма“, магистърска програма „Икономка и мениджмънт на туризма“ и преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” при Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов направиха кратка, но интересна обиколка на част от забележителностите в град Свищов.

Обиколката се превърна във вълнуващо преживяване благодарение на екскурзовода от Исторически музей – Свищов, Рени Илиева.

Сред посетените обекти бяха: паметникът на дарителите; шедьовърът на Кольо Фичето – църквата „Света Троица”;

Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“; Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“; Самоковлиевата къща с прекрасната експозиция „Градски бит и култура“. Студентите – първокурсници за първи път имаха възможност да разгледат тези места. По време на туристическата обиколка импровизирано в ролята на екскурзоводи се включиха и студенти от специалността. Беше припомнено, че Световният ден на туризма се чества от 1980 г. и се свързва с приемане на устава на Световната организация по туризъм към ООН, която се утвърждава като фактор за развитието на туризма.

Тази година мотото на честването бе „Устойчив туризъм – инструмент за развитие”. По време на туристическата обиколка, преподаватели и студенти коментираха, че с избора на това мото се предоставя уникална възможност да се повиши информираността за приноса на устойчивия туризъм за развитието сред вземащите решения от публичния и частния сектор, и международната общност, като същевременно се мобилизират всички заинтересовани страни да работят заедно, за да превърнат туризма в катализатор за положителни промени. Както отбелязва Общото събрание на ООН при обявяването на 2017 г. за „Международна година на устойчивия туризъм за развитие“, туризмът може да допринесе за трите измерения на устойчивото развитие – икономически, социални и екологични, и за всяка от 17-те цели на устойчивото развитие.

След проведените разисквания по време на обиколката, участниците се обединиха около становището, че въпреки наличието на проблеми, свързани с наблюдавания растеж в сектора, с подходящо управление туризмът има потенциал да подобрява качеството на живот на хората, може да допринесе за опазването на околната среда, да защити разнообразното културно наследство и да укрепи мира в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България