15 см по-голям гледа българинът Цената на най-търсения модел на изплащане е над 1000 лв.

Френската полиция задържа още двама за стрелбата в Страсбург

Тереза Мей: Сделката за Брекзит ще бъде гласувана в края на януари

Министър Вълчев: Проект за 100 млн. лева ще подкрепи децата с образователни затруднения

Хит в Япония са календари с Путин Изпревари знаменитостите в Страната на изгряващото слънце

Каракачанов: Прекалено много интереси настъпих и заради това бях ударен

Благоевград изгражда анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци

Европейската сметна палата иска затягане на контрола при отпускането на пари за НПО-та

Aтентат на Президентство и Министерски съвет? Обществено обсъждане на Националният план за противодействие на атаки

Външният министър на Иран: Бих поискал от Вашингтон да стане „по-малко беззаконен“

Разкриха гробница на 4400 години в Египет

Парис Хилтън иска дете, търси донор

Биг Бенд – Благоевград и децата на Благоевград с ДЖАЗ КОЛЕДА “LET IT SNOW”

Шефът на албанския Конституционен съд свален от длъжност заради недекларирани доходи

Мъж издъхна на пазара в Горна Оряховица след преглед в Спешна помощ, зет му наби доктора 30-годишният Невен М. арестуван за хулиганство

Студенти от Свищов дебатираха върху тенденциите в развитието на търговията

Снимка: Стопанска академия Свищов

Студентска научна сесия на тема: „Пазарни тенденции в развитието на търговията“ проведе катедра „Търговски бизнес“ при Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Дискусията бе част от научния календар на катедрата и в него взеха участие преподаватели, докторанти и 43 студенти от бакалавърската специалност „Икономика на търговията“.

Научният секретар откри студентската сесия и изрази надеждата на целия академичен състав на катедрата под ръководството на доц. д-р Светослав Илийчовски, че „младежкият заряд и енергията на присъстващите в пълната зала студенти са движещ мотив за съвместни образователни дейности, ориентирани към изследване и оценяване на търговската теория и практика“.

На събитието присъства специалистът от търговската практика – Боян Петков, търговски представител на утвърден български производител на захарни изделия с пазарно покритие в повече от 25 държави по света. В подготвената презентация г-н Петков запозна аудиторията с търговската политика на компанията и следваната стратегия за пазарно позициониране на осем серии от продуктовия асортимент.

Като обучаващ се в специалност „Икономика на търговията“, лекторът подчерта актуалността и практическата насоченост на изучаваните търговски дисциплини. В последвалата дискусия се постави акцент върху изградената от фирмата дистрибуционна мрежа в страната и пазарната им инвазия на международния пазар.

В рамките на научния форум се представиха 24 презентации, в които студентите откроиха своите изследователски тези и резултати от практикоприложните изследвания на различни сегменти от пазара на потребителски и инвестиционни стоки. Чрез направените проучвания студентите демонстрираха изследователски умения и презентационни способности.

Интересът на аудиторията бе провокиран от очертаните специфични тенденции на развитие на търговията с услуги, хранителни продукти и индустриални стоки.

В резултат на проведената студентска научна сесия се очертаха следните по-значими пазарни тенденции в развитието на търговията:
в световен и в регионален план се проявява тенденция на промяна на търговските формати, намираща израз в търсене на по-голяма близост до клиента чрез позициониране на търговските обекти в центровете на големите градове; нараства присъствието на дискаунтърите на ритейл пазара с бързо оборотни стоки, което е продиктувано от ценовата чувствителност на клиентите; увеличава се потреблението на брандирани продукти, като се залага на силни брандове, иновативни продукти и диференциация на компаниите спрямо конкурентите; on-line търговията бележи ръст сред каналите за дистрибуция, като предоставя възможност на търговците да намалят дистанцията между производители, посредници и потребители.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.