Студенти по география от ВТУ представиха „Непозната България” в национален фотоконкурс

Студенти от Катедра „География” при Исторически факултет на Великотърновския университет се пребориха с повече от 200 творби в третия национален фотоконкурс, организиран от НВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Фотографският конкурс се провежда за трета поредна година, а участниците в конкурса са ученици, курсанти и студенти от цяла България - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Павликени, Свищов, Габрово, Стара Загора, София, Кюстендил и други населени места.

Конкурсът е организиран от НВУ „Васил Левски” в две категории „Непознати исторически забележителности” и „Познати и неизвестни природни феномени, представени по нов поглед”. Авторските творби на участниците са показани на откритата от началника на НВУ – бригаден генерал д-р Пламен Богданов фотографска изложба в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, който награди участниците.

Студентите от специалност „География” и „Регионално развитие и геоикономика” участват с творби за непознатата България, за да разкрият своя нов поглед към страната, родното място и географията под ръководството на ас. д-р Тамара Драганова. Студентите Тихомир Лалов, Габриела Георгиева, Беатрис Бойков, Атанас Бояджиев, Ивайло Тотев и Йордан Георгиев напомниха за своите любими и родни места, и малко познати природни феномени, които обичат и пазят в сърцата си. Наградени бяха творбите „Цветето на дълголетието и доброто здраве” - Диви божури в околностите на гр. Ивайловград с автор Атанас Бояджиев (4 курс, специалност „География”) и „Усещане за природа и хармония” - Капиновски водопад с автор Йордан Георгиев (2 курс, специланост „Регионално развитие и геоикономика”).

На изложбата бяха представени още и авторските творби на Тихомир Лалов - Райските скали при водопада „Райско пръскало”, на Габриела Георгиева - Природен парк „Врачански Балкан” и на Беатрис Бойкова - Язовир „Огоста”, всички от специалност География.

Бъдещите учители по география споделиха, че участието в този конкурс за тях е повод да си припомнят своите географски мисли и пътешествия, да търсят нови хоризонти, да провокират интерес и любопитство към географската наука, а Габриела Георгиева отправи своя призив към учениците „Обичайте географията, защото тя е всичко и всяка частица от нашето пространство!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование