Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Студентка кара от мотопед до самолет

Стилияна Бакалова учи авиационна техника и технологии в пловдивския филиал на ТУ-София.

Четвъртокурсничката вече е натрупала над 180 летателни часа

Скоро ще може да управлява и самолети, извършващи търговска дейност

Общо 16 свидетелства за правоуправление на най-различни машини притежава четвъртокурсничката от специалност “Авиационна техника и технологии” в пловдивския филиал на Технически университет-София Стилияна Бакалова.

Дългият списък от свидетелства за управление, които тя е защитила до момента, включва следните категории: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. Или казано по-просто, Стилияна Бакалова може да кара мотопед, мотоциклет, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке и трактор, а от 2014 г. започва да учи и за пилот.

“През 2014 г. започнах своето обучение в Долна баня, което преминава през 4 етапа за покриване на изпитите за първоначално летателно свидетелство. После положих успешно практически и 9 теоретични изпита и взех свидетелство за летателна правоспособност PPL (A) – Private Pilot License. То обаче не ми дава право да пилотирам самолети с търговска дейност, а само като любител пилот. Затова през 2015 г. продължих обучението си и придобих свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет ATPL(A) – Airline Transport Pilot License”, разказва четвъртокурсничката от ТУ-Пловдив.

Тя е натрупала над 180 часа летателен стаж и в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL (A) – Commercial Pilot license, което означава, че след вземането на изпитите ще има право да управлява самолети, извършващи търговска дейност.

 

Студент на годината в областта на техническите науки

Докладите й впечатляват дори ВВС

Пловдивчанката бе избрана наскоро единодушно за студент на годината в областта на техническите науки от Националното представителство на студентските съвети. А според колегите й в града под тепетата това е напълно заслужено, защото трудно някой може да се мери по отлични оценки и професионални умения със Стилияна.

Тя познава добре силните си страни, които ще я направят добър авиоинженер и пилот, но е убедена, че не може в бъдеще да конструира самолети и дронове, ако никога през живота си не е летяла сама или не е управлявала безпилотен летателен апарат.

Затова най-напред се научава да кара всички земни машини, за да премине след това към пилотиране на двуместни витлови самолети, а отскоро и на транспортни самолети.

Научни постижения

Като студентка Бакалова работи също много усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки.

С докладите си “Авиационни двигатели. Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети”, “Изследване на маневрените свойства на военни самолети” и други успява да събуди дори интереса на специалистите от ВВС.

“Малко от нас се осмеляват да не вървят по течението на реката, а да поемат стремглаво напред по пътя на мечтите и целите си. Един от тях съм аз! Смело прекрачила прага и направила първите стъпки за постигане на мечтата си. Вярвам, че един ден и моите мечти ще станат реалност – да бъда висококвалифициран и продуктивен авиационен инженер и летец пилот”, разказва тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Като прочета и автобиографиите на целия и род ще ви кажа на кой чичо милиционер се е метнала.

  1. На некадърници като теб цял живот ще са им виновни ченгета, ДС и комунисти.
   Жалко и завистливо човече.

   1. Мукчо, за ДЕ се изисква стаж с “Д” категория. Според теб кога тази пикла е карала три години автобус?

 2. А някой журналист може ли да направи разлика между 16 свидетелства и ЕДНО свидетелство с 16 категории, че да обясни и на останалите, пуснали тази прокламация? Трупане на точки е това, бре! И аз имах съученичка в гимназията, дето стана член на БКП в 11 клас. Познайте от три пъти, какво работеха майка и и баща и?!

 3. след Ткт ако вземеш С получаваш автоматично В когато направиш стаж и вземеш С+Е получаваш и В+Е такава е схемата още в селскостопанските техникуми сега и в други техникуми го има а за Д+Е наистина трябва стаж поне 3 години да си имал Д и свидетелството е едно с отбелязани защитените категории на моя син са 9 категории и отделно удостоверение за комбайнер но той е на 36 тази как толкова млада е с толкова категории малко странно

 4. Brawo na damata.Pozelavam i uspeh v pilotiraneto.V USA za sporten samolet kursa e $1,450.A za Boing pasazerski samolet e $10,0000 kursa e okolo 6 meseca.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.