Студентски общежития привличат инвестиции

Инвестициите в студентски жилища носят добра възвръщаемост, защото има ръст на търсенето.

Доходността е над 4 на сто

Пазарът ще се увеличава

Нарастват инвестициите в студентски общежития. Средната годишна възвръщаемост на студентските жилища в Европа е 4,15%, пише в анализ на международна консултантска компания. Доходността варира от 3,5% в Копенхаген до 6% в Севиля.

Нарастващото търсене и ограниченото предлагане стимулират растежа на пазара на наеми в цяла Европа. Най-голямо увеличение за последните 12 месеца е регистрирано в Полша. Във Варшава ръстът на наемите възлиза на 22% за година.

В повечето европейски страни има увеличение на броя на международните студенти през последната година. Най-значителен е ръстът в Холандия (+11%). Това води до нарастване при търсенето на студентски жилища. Прогнозата е до 2027 г. поколението млади хора в Европа да се увеличи с 302 хил. души. На първите места по очакван ръст на младите хора са градовете: Барселона (+2,3%), Мадрид (+2%), Валенсия (+1,5%), Малага (+1,4%), Дъблин (+1,3%), Лисабон и Милано (по +1,1%).

В момента градовете с най-голям дял на населението в студентска възраст са Копенхаген (21,8% от населението са млади хора), Манчестър (18,4%), Лондон (17,8%), Амстердам (16,1%), Мюнхен (14,9%), Кьолн (14,7%), Лион (14,2%) и Дъблин (14,1%). Делът на хората в студентска възраст е под 10% във Варшава, Рим и Прага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти