СУ търси ректор да спаси обсерваторията

Четиримата кандидати за поста отговарят на въпроси на студенти.

Четирима искат поста на Герджиков

Избор на наследник на проф. Анастас Герджиков като ректор на най-старото висше училище у нас - Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ще се проведе в сряда.

За поста има четирима кандидати - проф. д-р Георги Вълчев (Философски факултет), проф. д-р Климент Найденов (Геолого-географски факултет), проф. дпн Милен Замфиров (Факултет по науки за образованието и изкуствата), акад. проф. дфзн Николай Витанов (Физически факултет).

И четиримата вече представиха програмите си, обясниха идеите си още един път и на дебат, организиран от Студентския съвет на университета.

Сред приоритетите, които бяха представени, основно място бе отредено на ремонта на астрономическата обсерватория в Борисовата градина, която се намира в окаяно състояние. Именно разрешаването на този проблем бе най-често поставеният въпрос от студентите в Алма матер.

Останалите заявени идеи бяха нова система на финансиране на висшето образование, по-високи заплати за преподавателите, облекчаване на процедурите за преминаване на студенти от една специалност в друга, спиране на преподавателите, които не влизат в лекциите си и не преподават добре.

На 22 ноември Общото събрание на СУ ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол. Вторият мандат на сегашния ректор проф. Анастас Герджиков изтича този месец. Преди него ректор на Алма матер за два мандата - общо за осем години, бе историкът проф. Иван Илчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование