Събират най-добрите готварски местни рецепти за Никулден в Бургас

Срокът за предлагане на запомнени от майки и баби рецепти е до 15- ти ноември.

Всеки бургазлия ще може да предложи своята уникална готварска рецепта за празника на града- Никулден. Крайният срок за събиране на най-автентичните и вкусни местни рецепти, които ще бъдат издадени в книжка за Деня на Бургас наближава. Той е 15- ти ноември, съобщиха от общината.

В предизвикателството могат да участват всички бургазлии, които пазят или знаят от бабите и дядовците си морски, рибни или изобщо местни рецепти за всякакви ястия и ги изпратят най-късно до тази дата в кметството.

Най-добрите от тях ще бъдат селектирани и отпечатани в колекционерски рецептурник, който не може да бъде намерен по магазините, а ще бъде подаряван на бургазлии на празника на града - 6-ти декември, Деня на свети Николай Чудотворец.

Инициативата стартира месец преди най-бургаския и почитан от всички моряци и рибари празник - Никулден и по времето, когато "излизат" най-търсените и вкусни риби по нашето Черноморие - чернокоп, паламуд и лефер.

Преди седем години Община Бургас за първи път събра 22 местни и типично бургаски кулинарни ястия в книжки, които раздаде на своите жители като подарък за градския празник, а поради силния интерес рецептурникът "Вехти бургашки гозби" бе преиздаден и изчерпан за отрицателно време на миналогодишния Никулден.

Този път сборникът с любими и вкусни рецепти няма да бъде просто преиздаден, а ще бъде нов и продължение на предходното издание.

Така традиционните за морския Бургас ястия ще бъдат запазени по най-добрия възможен начин, превръщайки се в безценен подарък за всяка кухня.

 

Коментари

Задължително поле