„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Събраха 32% повече от акциз за цигарите

Приходите от ДДС от сделки в страната нараснаха с 12%, като сред причините за това са новите изисквания за касовите апарати.

Данъчните приходи в бюджета нараснаха с 1,665 млрд. лв.

9,5% ръст при налога върху доходите

Предприетите от правителството мерки срещу контрабандата на цигари дават резултат. Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първата половина на годината са 1,536 млрд. лв., което е рекорден ръст от 32% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Последните данни от проучването на база изхвърлени кутии от цигари показват, че контрабандата на тютюневи изделия е паднала до рекордно ниските 3,8%. Което се потвърждава от данните за приходите в бюджета.

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат като ръстът от приходите от акциз е с 6,3% до 1,147 млрд. Приходите от акциз върху алкохола за първото полугодие обаче бележат лек спад с 1,5% до 141 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 18%, или с 441 млн. лв.

Приходите от ДДС в държавния бюджет за полугодието се увеличават с 448 млн., или с 8,78%, сочат данните на Министерството на финансите. Но по-интересното е, че ДДС-то от сделки в страната нараства с над 12%, което е няколко пъти повече от ръста на икономиката. Това доказва, че ръстът на приходите от ДДС се дължи на предприетите мерки срещу сивия сектор, а не просто на увеличение на оборотите в страната. Сред тези мерки е и новото изискване касовите апарати да подават информация на НАП на всеки 5 минути, което вече е в сила за търговците, които не използват софтуер за управление на продажбите.

Приходите в бюджета от данъка върху доходите се увеличават с 9,5%, а постъпленията от осигуровки – с 11,5%, сочат още данните на МФ. Основната причина за това е вдигането на заплатите на хората. Най-слабо увеличение има при постъпленията в държавната хазна от корпоративните данъци – само с 3,6%.

Общият размер на данъчните приходи в бюджета нараства за полугодието с 1,665 млрд. лв., или с 10,39%. Усвояването на парите от ЕС също върви с добри темпове.

Доброто изпълнение на бюджета продължава и през юли. В резултат излишъкът в хазната за първите седем месеца на годината е 3,225 млрд. лв., сочат предварителните данни на МФ. Това е с 60% повече от излишъка в хазната за същия период на миналата година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.