Съвети от звездите за пестене на пари

Как пазаруват Дженифър Лорънс, Уорън Бъфет и Мишел Обама

Независимо, че популярните личности имат стотици хиляди или дори милиони в банковите си сметки, някои от тях имат много добри съвети за пестене на пари, които редовно прилагат в ежедневието си.

Актрисата Дженифър Лoрънс, чието състояние възлиза на $130 милиона, продължава да води същия живот отпреди да стане известна. Най-скъпата й покупка е автомобилът й Chevy Volt за 39 хиляди долара, но Лорънс все още живее в тристайния си апартамен и предпочита да паркира колата си сама, вместо да плаща на някой, да го направи. С други думи, тя поддържа стандарта си на живот, а всичко спечелено пести. 

По подобен начин разсъждават и едни от най-богатите мъже на света - Уорън Бъфет, притежаващ 78 милиарда долара, живее в жилище за $31 500 в Омаха, щата Небраска. Хранителните му навици също не са се променили в следствие на натрупаното състояние - любимата му храна е чийзбургер.

Създателят на IKEA Ингвар Кампард често пътува с нискотарифни линии, вместо с частни самолети, обикновено се храни в магазините си, предлагащи традиционна шведска кухня, а понякога взима пакетчета сол и пипер от ресторантите и ги отнася у дома. Неговата философия е проста: "Не ни трябват лъскави коли, скъпи дрехи или нещо друго, което да показва статута ни. Трябва да разчитаме на своята сила и воля!".

Друг подход, спестяващ средства, е пазаруването на хранителни продукти, които са на промоция. Актрисата Сара Мишел Гелар, нашумяла с ролята си на Бъфи, купува храната си от супермаркети, като винаги се допитва до служителите за намалени цени на риба или месо: "Защо да купувам нещо за повече пари, когато някой друг го взима за по-малко?", коментира Сара пред InStyle.

Мишел Обама е друга популярна личност, която търси и предпочита стоки с намалени цени. Тя често пазарува в Targer (голям супермаркет) и в H&M (магазин за дрехи), където освен, че всичко й излиза по-евтино, бившата първа дама упорито купува дрехи и аксесоари на намаление. Рийз Уидърспуун и Джъстин Тимбърлейк също изповядват този начин на пазаруване, като русата актриса дори рециклира и заменя дрехи, а певецът пазарува веднъж годишно целия си гардероб, отново от по-икономични магазини.

Като изключим храните и модните аксесоари, има някои битови разходи, които също може да бъдат намалени. Топмоделът Тайра Банкс сподели как преди години е искала да си купи нов килим, тъй като не си е отивал на нищо в стаята й. Когато обаче разбира колко струва един килим, Тайра си взима боя, подхождаща на килима и така спестява много пари.

Коментари

Задължително поле