Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Съдийката, пуснала Бекташ, не страдала от гузна съвест и не се криела

За времето от 8.08.2016 г. до 12.08.2016г. включително съдия Недялка Николова ползва планиран платен годишен отпуск. Ползването на отпуска по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите. Това заявяват от Софийски окръжен съд като посочват, че правят това „във връзка със засиления медиен интерес и обществен отзвук в последните няколко дни, по повод определената от съдия Недялка Николова мярка за неотклонение „домашен арест“, спрямо турския гражданин – обвиняемия Фарук Бекташ”, предаде БГНЕС.

Пълен текст на писмото:

„На 28.07.2016 г. състав на Софийски окръжен съд с председател Недялка Николова е разгледал искане на Софийска окръжна прокуратура по частно наказателно дело № 615/2016г. по описа на съда, за вземане по отношение на обвиняемия Фарук Бекташ на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по досъдебно производство, водено при ОДМВР – София, под № 47 по описа за 2016г.

С определение от същата дата съдия Николова е наложила на обвиняемия Бекташ мярка за неотклонение „домашен арест“ и е постановила тя да се изпълни на адрес град София, кв. „Враждебна“ ул. „58“ №3-А. Разглеждането на искането на Прокуратурата за постановяване на мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Бекташ е извършено в открито съдебно производство, в публично заседание, а мотивите на съдията Николова за определяне на мярка „домашен арест“, са изложени пространно и подробно в съдебния акт, и са оповестени на интернет страницата на Софийски окръжен съд, в раздел „Прессъобщения“.

Съдията – докладчик е определила мярката „домашен арест“ спрямо обвиняемия Бекташ след като се е запознала с доказателствения материал, събран на този етап от досъдебното производство, съобразно закона и водена от вътрешното си убеждение за законосъобразната и подходяща в случая мярка за неотклонение.

Делото е разгледано от съдия Недялка Николова, тъй като същата е била дежурен съдия, за периода от 25.07.2016г. до 31.07.2016 г., съгласно утвърдения от председателят на Софийски окръжен съд график на дежурствата на съдиите от наказателно отделение. За времето от 8.08.2016 г. до 12.08.2016г. включително съдия Недялка Николова ползва планиран платен годишен отпуск.

Ползването на отпуска по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите. В тази връзка, считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга. Като част от съдебната система, Софийският окръжен съд и съдиите в него работят ежедневно и се произнасят по отделни казуси – граждански спорове, търговски дела и такива, свързани с извършени престъпления, попадащи в обхвата на неговата компетентност.

Съдия Недялка Николова е част от състава на Софийски окръжен съд повече от 10 години. Тя се ползва с нужния авторитет и уважение сред съдиите и служителите на съда, сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. Също така в предходен период от време е била и наставник на младшите съдии в Софийски окръжен съд. За работата си като съдия не са й налагани дисциплинарни наказания. Всеки един съдебен акт се постановява въз основа на разпоредбите на закона и събраните по надлежния ред по делото доказателства. Той подлежи на инстанционен контрол и в последствие бива изпълняван.

Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според конституцията и закона – тази на арбитър. Изказваме съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Таня и Бойко Бойкови”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. до г-жа Вълкова: Навремето като студент в инженерен ВУЗ имах състудент. Този симпатяга във ІІ курс имаше по всички предмети двойки, само по физкултура петица. Видя, че нищо няма да стане и записа Право в СУ. Завърши го, хвана се прокурор и до преди десетина години беше на висок пост в Плевен. Вече като р-л група в институт при мен дойде завършило техникум момиче. Опита 2 години да следва във ВМЕИ -София , но не стана. Препоръчах й да опита Право в СУ – трябваше да научи тогава едно книжле 67 стр. – конституция на НРБ. Влезе Право , завърши и до преди 3-4 г. беше дългогодишен председател на РС. Мисля, че съдия Н.Недялкова няколко години беше на работа при нея. В завода, в който внедрявахме разработки, дойде едно момиче. Не влезе първата година, сетне втората година научи Конситтуцията на НРБ и записа Право в СУ. Сега е известен професор. В ЮЗУ Право завършиха Л.Местан и Я.Янев. М.Манолова след завършено МГУ се изучи за юрист в УНСС; М.Попова след завършена немска филология завърши Право. Позната бивша директорка на основно училище я подгониха седесарите, уволниха я. Записа задочно и завърши Право. Н.Николова пък е била дружинна, доколкото си спомням, в прогимназия в Ботевград. Сетне изучила Право и оправи агата Бекташ да си ходи по живо, по здраво. Понеже говорим за изрядни магистрати искам да покажа как се става юрист и какви преподаватели са ги обучавали във ВУЗ.Да добавим ли тези, завършили Магнаурската школа – Симеоново?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.