Мощна зимна буря удари Северна Япония

47-годишен мъж загина при рязане на дърва край село Теплен

Трима души пострадаха във верижна катастрофа на пътя между Лясковец и Долна Оряховица

Министърът на вътрешните работи свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд

Димитър Маргаритов, КЗП: Новият пакет от мерки цели повишаване на информираността на потребителите

Какво става, когато гинеколог и зъболекар си разменят професиите?

Шефът на РИОСВ-София: Законът забранява отглеждането в домашни условия на диви котки

21-годишен се барикадира в банка във Флорида и застреля петима души 

АПИ: Пътните настилки в страната са предимно мокри

Коте бедства четвърти ден на 15-метрово дърво в Своге, няма кой да го свали

Камарата на представителите забрани реч на Тръмп, докато не приключи частичната парализа на държавната администрация

Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатически отношения със САЩ

16 области в страната са в грипна епидемия

Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Съдия Дишева случайно пак решава дело от семеен интерес Гьонсуратът в съдебната власт преминава всякакви граници - съдия Дишева не си дава втори отвод в дело, отнасящо се до плана за управление на парк „Пирин“

Съдия Атанаска Дишева е съпруга на Генади Дишев - член на националния съвет на „Да, България“ и провален кандидат-депутат от Ловеч.

Седмица след като провалени политици, кандидат-депутати и активисти за правата на гейовете от „Да, България – ДЕОС – Зелените” блокираха движението пред Съдебната палата с лозунги да борят съдебната мафия, кукловодите на същите отново показват грозното си лице в съдебната власт. Става дума за серията от дела срещу МОСВ по повод приемането на плана за управление на парк „Пирин”, образувани след уличен натиск и предизборен рекет от Зелените и довели до безпрецедентен правен хаос в ековедомството. Както „Труд” вече писа, първото дело по жалба на Тома Белев беше разпределено при съдия Дишева, съпруга на негов съпартиец и бизнес партньор, която отказа да си направи задължителен отвод по чл. 22 от ГПК и му хариза служебна победа. Във вторник следва втори епизод, организиран от задкулисието.

Пощальонът чука два пъти

Новото дело е номер 3920 от 2017 година и ще се гледа на 30.05.2017 г. Както казахме, то е част от серията съдебни дела, образувани след като служебният министър на екологията задвижи процедурата по приемане на закъснелия с почти 5 години нов план за управление на парк „Пирин”, но под уличен и политически натиск я стопира със съмнителни юридически аргументи. Първото дело бе заведено по жалби на Тома Белев и други партийци от коалиция „Да, България – ДЕОС – Зелените”, разпределено на съдийката от същата партия Атанаска Дишева и без изненади спечелено от партийците. Сега на ред идват ответните дела, завеждани по жалби на общините в Пирин и изпълнителя на проектоплана, които атакуват обратната позиция. И „случайно” делото пак се пада при същата съдийка, която не смята за нужно да си направи отвод поради конфликт на интереси.

Семейства, оплетени като свински черва

Дишева е съпруга на Генади Дишев – член на националния съвет на „Да, България” и провален кандидат-депутат от Ловеч. Дишев също така е бивш ръководен кадър и настоящ деен член на асоциация „Активни потребители”, която от своя страна е в една неправителствена мрежа с фондация „Биоселена”. Последното НПО е главен бенефициент по проекта „За Балкана и хората”, осъществяван в партньорство с Асоциация на парковете в България на Тома Белев и WWF-България на жената на Белев. Проектът цели да обгрижва дребни земеделски стопани, но партийците са успели да вмъкнат и период за „подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси”. С други думи, значителна част от спечеления грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка е отишъл чисто и просто за партийно строителство, финансиране на екорекет или директно източване.

Съдийка, която отказва да спази закона

С цел предотвратяване на конфликта на интереси на съдии, гледащи дела, законодателят в чл. 22 от ГПК е поместил подробен списък от обстоятелства, при които съдията по дело трябва да направи задължителен отвод, тъй като не може да бъде обективен. В последната алинея е разписано, че „не може да участва като съдия по делото лице, […] относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие”. Именно това задължава Атанаска Дишева да се оттегли от серията дела срещу МОСВ, водени от нейни и на съпруга й съпартийци. Поне три такива обстоятелства са налични безспорно:

1. Съпругът на съдия Дишева е част от партията, оказала политическия натиск върху МОСВ и завела голяма част от делата.
2. Съпругът на съдия Дишева е част от организация, имаща бизнес отношения с част от жалбоподателите. Стойността на само една сделка от тези отношения надхвърля 4,79 млн. швейцарски франка.
3. Самата съдия Дишева е предложена за член на Висшия съдебен съвет от хора и неправителствени организации, открито симпатизиращи на партията, в която членуват съпругът й и жалбоподателите по делата.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

За пореден път в България се наблюдава потресаващото политическо лицемерие именно най-затъналите в калта на определени далавери хора да обикалят медиите, а вече да си създават и партии, които ужким да се борят срещу същите далавери. Наблюдавахме го през 90-те с контрабандата, след това го видяхме в енергетиката и заменките, сега явно е ред на съдебната система. Задкулисието в съдебната система си създаде партия и неправителствени организации, които да легитимират още 20 години безчинства и зависимости. Гьонсуратлъкът на съдии като Дишева или въвлечената в скандала за кражба на френски фирми Ченалова не е единичен феномен – това е рецидив в стотици от най-важните дела в държавата.
И тези хора щели да чистят авгиевите обори на съдебната система… Все едно прасе да почисти само кочината си.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Днешните съдии са назначени по времето на БКП или са техни деца. Реално бандитите съдят хората. Всичките съдии трябва да бъдат премахнати с чистка и да бъдат назначени нови, които нямат нищо общо с БКП/БСП.

  1. Назначените от бкп то са в пенсия…. За децата – ми всеизвестно е, че партийците и децата им са най добрите демократи. Пример е плевнелиев

   1. Абе, коменте, Плевналиев да не те е мандръсал изнасилствено, че така злобно под път и над път го чаластриш? Айде остави човека! Нито е във власта, нито смята да се връща. Параноя неква те гони, май-май! Или ти плащат?…..

    1. ми друг толкова отявлен олихофрен, на когото евроатлантиците да се кланят още не сме имали….
     просто е най-добрият патологичен пример.

 2. Въобще не съм съгласен с тази статия! Точно съдия Дишева е взимала много умни решения на дела, на които съм присъствал и е спазвала закона. Това, което сте написали, мисля, е един долнопробен пасквил!

 3. Пасквил друг път.Мъжът и Генади Дишев е адвокат, който се занимава с административни дела,а“случайно „жена му точно такива гледа във ВАС.Егаси случайноста.

 4. защо ли не се учудвам, то нашата съдебна система е толкова прогнила, че нямам думи. всичко се решава на база шуробаджанащина

 5. „съдия Дишева е взимала много умни решения на дела“ но и тук много пари е взела, а така решенията за нея вече имат друга стойност

 6. Това вече е повече от явно доказателство, че Зелените и Да, България въртят номера и игрички, само за да стане по тяхното. Ей, така ни манипулират и крадат пари от държавата. Не може това да продължава. Уж искаха съдебна реформа хората на Христо Иванов, а то се оказва, че те са основните, които злоупотребяват със съда и го използват за лично облагодетелстване.

 7. Важното е да се вземат парите. А пък закони, морал нямат значение. Дотам го докараха родните „зелени“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.