Съдия Дишева случайно пак решава дело от семеен интерес

Гьонсуратът в съдебната власт преминава всякакви граници - съдия Дишева не си дава втори отвод в дело, отнасящо се до плана за управление на парк „Пирин“

Седмица след като провалени политици, кандидат-депутати и активисти за правата на гейовете от „Да, България - ДЕОС - Зелените” блокираха движението пред Съдебната палата с лозунги да борят съдебната мафия, кукловодите на същите отново показват грозното си лице в съдебната власт. Става дума за серията от дела срещу МОСВ по повод приемането на плана за управление на парк „Пирин”, образувани след уличен натиск и предизборен рекет от Зелените и довели до безпрецедентен правен хаос в ековедомството. Както „Труд” вече писа, първото дело по жалба на Тома Белев беше разпределено при съдия Дишева, съпруга на негов съпартиец и бизнес партньор, която отказа да си направи задължителен отвод по чл. 22 от ГПК и му хариза служебна победа. Във вторник следва втори епизод, организиран от задкулисието.

Пощальонът чука два пъти

Новото дело е номер 3920 от 2017 година и ще се гледа на 30.05.2017 г. Както казахме, то е част от серията съдебни дела, образувани след като служебният министър на екологията задвижи процедурата по приемане на закъснелия с почти 5 години нов план за управление на парк „Пирин”, но под уличен и политически натиск я стопира със съмнителни юридически аргументи. Първото дело бе заведено по жалби на Тома Белев и други партийци от коалиция „Да, България - ДЕОС - Зелените”, разпределено на съдийката от същата партия Атанаска Дишева и без изненади спечелено от партийците. Сега на ред идват ответните дела, завеждани по жалби на общините в Пирин и изпълнителя на проектоплана, които атакуват обратната позиция. И „случайно” делото пак се пада при същата съдийка, която не смята за нужно да си направи отвод поради конфликт на интереси.

Семейства, оплетени като свински черва

Дишева е съпруга на Генади Дишев - член на националния съвет на „Да, България” и провален кандидат-депутат от Ловеч. Дишев също така е бивш ръководен кадър и настоящ деен член на асоциация „Активни потребители”, която от своя страна е в една неправителствена мрежа с фондация „Биоселена”. Последното НПО е главен бенефициент по проекта „За Балкана и хората”, осъществяван в партньорство с Асоциация на парковете в България на Тома Белев и WWF-България на жената на Белев. Проектът цели да обгрижва дребни земеделски стопани, но партийците са успели да вмъкнат и период за „подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси”. С други думи, значителна част от спечеления грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка е отишъл чисто и просто за партийно строителство, финансиране на екорекет или директно източване.

Съдийка, която отказва да спази закона

С цел предотвратяване на конфликта на интереси на съдии, гледащи дела, законодателят в чл. 22 от ГПК е поместил подробен списък от обстоятелства, при които съдията по дело трябва да направи задължителен отвод, тъй като не може да бъде обективен. В последната алинея е разписано, че „не може да участва като съдия по делото лице, […] относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие”. Именно това задължава Атанаска Дишева да се оттегли от серията дела срещу МОСВ, водени от нейни и на съпруга й съпартийци. Поне три такива обстоятелства са налични безспорно:

1. Съпругът на съдия Дишева е част от партията, оказала политическия натиск върху МОСВ и завела голяма част от делата.

2. Съпругът на съдия Дишева е част от организация, имаща бизнес отношения с част от жалбоподателите. Стойността на само една сделка от тези отношения надхвърля 4,79 млн. швейцарски франка.

3. Самата съдия Дишева е предложена за член на Висшия съдебен съвет от хора и неправителствени организации, открито симпатизиращи на партията, в която членуват съпругът й и жалбоподателите по делата.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

За пореден път в България се наблюдава потресаващото политическо лицемерие именно най-затъналите в калта на определени далавери хора да обикалят медиите, а вече да си създават и партии, които ужким да се борят срещу същите далавери. Наблюдавахме го през 90-те с контрабандата, след това го видяхме в енергетиката и заменките, сега явно е ред на съдебната система. Задкулисието в съдебната система си създаде партия и неправителствени организации, които да легитимират още 20 години безчинства и зависимости. Гьонсуратлъкът на съдии като Дишева или въвлечената в скандала за кражба на френски фирми Ченалова не е единичен феномен - това е рецидив в стотици от най-важните дела в държавата.

И тези хора щели да чистят авгиевите обори на съдебната система... Все едно прасе да почисти само кочината си.

 

Коментари

Задължително поле