Съдия опитал да склони прокурор да наруши служебните си задължения

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП обвини съдия от Окръжен съд - Варна в престъпление против правосъдието, информираха от пресцентъра на прокуратурата.

СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем Св. Георгиев – съдия от Окръжен съд - Варна за престъпление против правосъдието и му взе мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3 000 лв.

Св. Георгиев е обвинен в това, че на 02.12.2016 г., в сградата на Съдебната палата в гр. Варна е склонявал прокурор от Районна прокуратура - Варна, да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването.

Той подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление по чл. 338, ал.1 от НК. Мотивирал го е да приеме, че деянието е малозначително по смисъла на чл.9, ал.2 от НК, т.е. не е престъпление.

Прокурорът от РП - Варна не се е поддал на въздействието на съдията и е внесъл обвинителен акт срещу извършителя в Районен съд – Варна.

Разследването продължава.

Коментари

Задължително поле