Съдия Светлозар Георгиев се намесил в дело за забравен автомат, обяви Румяна Арнаудова

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е оказвал натиск върху прокурор, заради случай със забравен върху капака на автомобил автомат. Това обяви на брифинг прокурор Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

Обвинението на съдията е за това, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна Здравка Задгорска да прекрати наказателно производство за извършено престъпление от общ характер.

По думите на Арнаудова, че той е мотивирал прокурорът да приеме, че случаят се касае за малозначително деяние.

„Случаят, за който районният прокурор е водил разследване е за лице от Варна, което е забравило в късните часове на денонощието през месец септември 2016 година върху капака на автомобила си огнестрелното си оръжие, което притежава законно – гладкоцевен автомат АК калибър 12. Забравил го е, с което е нарушил основни правила за съхраняване на огнестрелни оръжия, което представлява висока степен на обществена опасност, тъй като сами разбирате, че е било напълно възможно това оръжие да бъде открито от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти“, обясни Румяна Арнаудова.

Притежателят на автомата е бивш служител на 5-то районно управление на МВР във Варна. По думите на Арнаудова извършителят е близък приятел на съдия Георгиев и е поискал от него да му помогне, за да се прекрати разследването.

„Съдията е извикал в кабинета си прокурора от Районен съд Варна и го е мотивирал да прекрати това разследване, защото според него не представлява обществена опасност. Това се е случило на 2 декември 2016 година. Прокурорът обаче е приел, че деянието е престъпление и, че извършителят трябва да получи съответно наказание, не се е подал на влиянието на съдията. На 6 декември е внесъл обвинителен акт срещу извършителя на това престъпление. Извършителят на престъплението е признат за виновен от Районен съд Варна и му у наложено наказание глоба в размер на 1000 лева“, разясни още говорителят на главния прокурор.

Румяна Арнаудова уточни, че спрямо съдия Георгиев е взета парична гаранция в размер на 3 000 лева. „В рамките на днешния ден по настояване на съдия Георгиев се извършва предявяване на разследването, той ще се запознае с всички доказателства, а наблюдаващият прокурор ме увери, че в случай на липса на доказателствени искания, има готовност максимално бързо да внесе делото в съда“, посочи Арнаудова. Тя допълни, че сигналът за оказван натиск върху прокурора е подаден на 7 март от ДАНС. На 8 март е разпитан прокурорът, разпитани са били и други лица.

"В понеделник на 13 март цялото специализирано звено отиде във Варна и бяха извършени всички процесуално–следствени действия по събирането на гласните доказателства. Затова и днес решението на прокурора за предявяването на престъплението е обосновано от това, че според нас сме сбърали всички възможни доказателства. Може би днес ще приключи разследването с предявяване на всички доказателства на съдията", посочи още тя, като отбеляза, че досъдебното произдводство разполага и със запис от срещата в кабинета на съдията между него и прокурора. "За около 1 седмица всички доказателства бяха събрани и ще предадем съдия Георгиев максимално бързо на съда", каза още Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България