Съдът отвори чувалите с бюлетини от машините (обзор)

Съдът създаде условия избирателите да бъдат убедени, че техният избор ще бъде отчетен. Сега ще видим дали е ощетен Васил Терзиев или аз съм ощетена, каза Ваня Григорова след заседанието на съда.

На делото по жалбата на Ваня Григорова за втория тур в София

Засега броене няма да има, гледат и сравняват само финалните протоколи

Процесът продължава на 1 декември 

Чувалите с бюлетини от над 1500 секции с машинно гласуване в София ще бъдат отворени. От тях ще се извадят само финалните отчети, в които е посочено колко от избирателите са дали своя вот с машина. Тези данни ще се сравнят с оригиналните протоколи от всички 1639 столични секционни избирателни комисии (СИК), копия от които трябва да предостави ЦИК. Засега ръчно броене на самите бюлетини няма да има, но може да се стигне дотам, ако бъдат открити разминавания.

Това реши днес състав на Административния съд-София град (АССГ), който започна гледането по същество на делото, заведено от Ваня Григорова и нейния екип, с който се иска касиране на втория тур на изборите за столичен кмет, спечелен с малко над 5000 гласа от Васил Терзиев. Преди седмица съдът разгледа и отхвърли само искането на Григорова да се спре изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), което позволи на Терзиев да положи клетва и заеме поста.

Според жалбата на Григорова има нарушения в голяма част от секциите, като са съставени около 400 протокола за проблеми с машинното гласуване, но много от тях не фигурират в специална графа, която се попълва в края на изборния ден.

Представители на ОИК и СИК обясниха, че от всички над 1500 машини не са работели само 16, а въпросните протоколи са примерно за това, че е бил извикан техник да смени ролката. Въпреки това съдът поиска и копия от тези 400 протокола, като и данни от “Информационно обслужване” и фирмата “Сиела норма”, която отговаря за техническото осигуряване на машините.

Експертизата бе възложена от съда на две вещи лица - икономист и компютърен специалист. Те трябва да са готови с доклада си до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание на съда. На излизане от залата от екипа на Ваня Григорова коментираха, че съдът е приел почти всички техни искания, а самата Григорова, която вече е общински съветник, каза накратко: “Сега ще видим дали е ощетен Васил Терзиев или аз съм ощетена”.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков: Наложи се да гласувам и по двата начина

 

Гласувах и с машина, и с хартиена бюлетина, разказа вчера председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти. На втория тур на кметските избори в София той понечил да даде вота си с машина, но тя изплюла сдъвкана и изтрита разписка, след което се наложило висшият магистрат да гласува по стария и изпитан метод.

350 дела са образувани в административните съдилища в страната по жалби за първия тур на местните избори, като 79 от тях се отнасят до изборите на общински съветници, а останалите са за кметове. 23 са само делата след втория тур, каза още Чолаков. Той съобщи, че в София е образувано дело и по жалба срещу решението за сертифициране на машините,
подписано от министъра на електронното управление и двама шефове по стандартизацията. Делото е различно от това, което води Ваня Григорова, но дори съдът да приеме, че решението за използване на машини е незаконосъобразно, то няма да доведе до касиране на изборите в София, тъй като изрично е допуснато предварителното му изпълнение за датата на балотажа.

Вече има случай на касиран избор за кмет на бургаското село Зидарово, където протоколът и чувалите са били запечатани с печата на кмета, а не с този на изборната администрация. Чолаков посочи, че вече в много градове колегите му съдии решават да се отварят чувалите с бюлетини и да има ръчно броене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право