Съдът отхвърли абсурдно искане на „зелените“

Тома Белев пожела да бъде признат за собственик на Плана за управление на НП „Пирин“

Върховният административен съд отхвърли абсурдното искане на „зеления“ Тома Белев да бъде признат за съсобственик на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“.

Наглата претенция бе предявена по време на първото заседание по делото за частичното изменение на Плана, одобрено от кабинета на 28 декември. Подател на жалбата срещу решението са Белев, WWF-България, Асоциацията на парковете в България (АПБ). „Екологът“ поиска магистратите да го конституират като страна по делото не като физическо лице или председател на АПБ , а като интелектуален съсобственик на рамковия документ.

Аргументите му бяха, че е участвал в писането на Плана. Но за това е получил възнаграждение, въпреки че по онова време е бил и държавен служител като тогавашен директор на Природен парк „Витоша“ и е взимал заплата. Това не му е попречило да се яви като частник за Плана на НП „Пирин“ и отделно да печели търгове чрез нелегитимно оглавяваната от него АПБ.

Съдиите дадоха 10 дни за писмени аргументи на двете страни - „еколозите“ и държавата. После текат 30 дни за вземане на решение. След това то може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

Докато траеше заседанието, пред сградата на ВАС имаше два протеста – петима „зелени“ уж в защита на Пирин и десетки банскалии, дошли в София, за да изкажат подкрепата си за решението на МС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България