Съдът решава днес за Вълка

Арест или свобода

Очакват се още обвинения

Софийски градски съд ще решава днес дали да наложи арест или да освободи бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Той е обвинен за кредитната афера за 150 млн. лева от Българска банка за развитие (ББР). Заедно с него са обвинени бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, както и адвокат Иван Георгиев.

Както “Труд news” писа, Румен Гайтански се предаде в петък. Според адвокат Константин Симеонов, клиентът му се е явил още в четвъртък в Комисията за противодействие на корупцията. Оттам обаче го върнали и пренасрочили призоваването на Гайтански за петък в 15 ч., когато бизнесменът се явил доброволно.

В петък от килията бе пуснат срещу 50 000 лева гаранция адвокат Иван Георгиев, бивш съдия и говорител на Съюза на съдиите в България до 2016 г. Все още се издирва Стоян Мавродиев.

Милионите от държавната банка ББР са отпуснати с подписа на Мавродиев през 2019 г. на “Роудуей кънстракшън” АД, за да изкупи акциите на фирма за инертни материали, като основният пакет в нея държи фирмата “Био майнинг” на Вълка. Оказва се, че гаранциите били фалшиви. Пета година дружеството не връща кредита. Очаква се по аферата да има още обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право