Съдят ловец, убил домашно куче

Снимка: Архив

Ловец от Гоце Делчев застава пред съда за убийството на домашно куче. Районна прокуратура е внесла обвинителния акт срещу Г.Ц., който е ловец и има разрешително за оръжие.

Вечерта на 17 септември 2017 г. мъжът се прибирал от лов с автомобила си "Сузуки самурай". Шофирал бавно, а след него тичало кучето му английски сетер. Когато наближил главния път, в района на местността Летището до Гоце Делчев, спрял и слязъл от колата, за да прибере животното в клетка.

В този момент Г.Ц. видял как друго куче северноазиатска овчарка нападнало неговото. Взел ловния си автомат "Бенели", заредил го с патрони и произвел изстрел. Овчарката извила и отскочила назад, след което се затичала към стопанина си М. М., който бил на около 70-80 метра. Докато тичала към него, Ц. произвел втори изстрел по нея.

Двамата собственици на кучета започнали да се карат. Стопанинът на простреляното куче заявил, че ще се обади в полицията, като направил опит да му попречи да се качи в автомобила си. Обвиняемият го блъснал по гърдите, след което взел камък, за да го удари, а впоследствие се качил в колата и отпътувал.

М.М. завел овчарката си при ветеринарен лекар, където по време на оказване на първа помощ, кучето умряло.

Ветеринарномедицинска експертиза доказала, че смъртта на животното се дължи на остра кръвозагуба и вероятно засягане на вътрешни органи Ц бял дроб, кръвоносно съдове, сърце, които са били причинени от огнестрелно оръжие.

Според съдебнооценителна експертиза, стойността на куче порода "средноазиатска овчарка" е 1350 лева.

Коментари

Задължително поле