Съдят собственик на автоморга в Монтана за смърт на работник

Бизнесмен от Монтана е предаден на съд с обвинителен акт заради причинена поради немарливост смърт на работник в негово предприятие, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Обвиняемият Иван М. /48 г./е собственик на автоморга, където изкупувал и разкомплектовал стари автомобили, които продавал на части. Колите разглобявали неколцина постоянни работници, но заедно с тях имало и временно ангажирани, без трудови договори. На 12 октомври 2017 г. собственикът възложил на двама от работниците да подготвят материали за изграждане на метален навес. Бизнесменът обаче изобщо не инструктирал служителите си, нито им обяснил изискванията и условията за безопасното извършване на работата.

При качването на една от тръбите за покрива от Николай А./20 г./, тя се доближила опасно до преминаващ над навеса високоволтов електропровод. Тръбата послужила като проводник на електричеството, което поразило работника и той паднал на земята от 3,30 м височина. Пострадалият веднага бил транспортиран в болницата в Монтана, но медиците само констатирали смъртта му. Съдебно-медицинска експертиза установила, че Николай А. е претърпял електрическа травма, довела до остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

Според експертите смъртта на работника е трудова злополука, а собственикът на автоморгата Иван М. е допуснал множество нарушения на трудовото законодателство. Загиналият работник нямал сключен трудов договор и не притежавал необходимите знания и умения. Работодателят не осигурил здравословни и безопасни условия на труд и не провел задължителен инструктаж.

Пред полицията обвиняемият не се е признал за виновен и не дал обяснения за случилото се. Делото ще продължи в съда. Ако бъде признат за виновен, Иван М. го грозят от една до шест години затвор. Според криминалисти в имот на Иван М. преди години са били открити близо 20 крадени от цяла България автомобили, които, разфасовани на части, са изпращани в моргата в Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право