Съд нареди дело срещу Саркози за измами

Никола Саркози

Парижки съд отхвърли жалбата на бившия президент на Франция Никола Саркози срещу предишно решение срещу него да бъде заведено дело за измами с финансиране на предизборна кампания, предаде Ройтерс.

Така Саркози ще бъде трябва да се изправи на процес по т.нар. афера Бигмалион, наречена на пиар компанията, водила кампанията през 2012 г. за преизбирането му (която бе неуспешна). Тогава на “Бигмалион” били платени 18,5 млн. евро от партията на Саркози, за да се избегне законовото ограничение от 22,5 млн. евро за кампания за президентски вот. Общо битката на Саркози за втори мандат глътнала 45,8 млн. евро.

Иракският премиер пое поста, но без пълен кабинет

Новият иракски премиер Адел Абдул Махди положи клетва, но само с част от министрите от бъдещото си правителството (14 от предвидени общо 22-ма), тъй като депутатите не постигнаха консенсус за останалите му номинации, предаде Ройтерс. Вакантни към момента остават началническите позиции в осем министерства, включително ключовите на вътрешните работи и на отбраната. Премиерът трябва да предложи нови кандидати за 8-те министерски кресла до 2 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа