Съживяват туризма със здравни сертификати (обзор)

Трябва да се намери решение, тъка че да имат свобода да пътуват и хората, които по лични или медицински причини не искат да се ваксинират, заяви министърът на туризма Марияна Николова.

Подготвят бързи зелени коридори за ваксинирани и възстановени от COVID-19

Не бива да има дискриминация за хората, заяви вицепремиерът Марияна Николова


Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще даде важен тласък за съживяване на туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време онлайн кръгла маса, организирана от Елизабет Кьостингер, федерален министър по въпросите на селското стопанство, регионите и туризма на Австрия.

Правителството подкрепя създаването на бързи зелени коридори за ваксинирани, хора, които са прекарали и са се възстановили от COVID-19, както и за пътници с отрицателен тест за коронавируса. Като в същото време не се ограничава пътуването и за всички останали граждани, подчерта Николова.

Министърът на туризма заяви, че е от съществена важност да не се допусне дискриминация по отношение на пътуващите от страни извън ЕС, които също отговарят на условията на дигиталния зелен сертификат.

Освен това Николова допълни, че трябва да се намери решение и за хората, които по редица причини - лични или медицински, не могат да се ваксинират.

По време на срещата министър Николова припомни, че България е една от страните- инициаторки за въвеждане на зелен сертификат. Безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници, са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, подчерта министърът. И допълни, че именно затова са необходими координация, подкрепа и солидарност, както на равнището на ЕС, така и на международно ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието на сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение.

По думите на Марияна Николова въвеждането на здравни сертификати трябва да доведе до възраждане на туризма, международната мобилност и съпътстващите услуги, предоставяйки свобода на движение и елиминирайки възможността за ограничение на несъществените пътувания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм