Създателят на спрея съди ФИФА за 35 млн. долара

Хейне Алеман, създателят на изчезващия спрей, който съдите използват за маркиране по терена, ще съди ФИФА за 35 млн. долара. Бразилецът твърди, че от световната футболна федерация така и не са му платили за устройството, което навлезе във футбола през 2014 година, съобщава „Globo”.

Алеман вече е писал писмо до централата в Цюрих с настояване спреят да бъде изваден от употреба, докато спорът не бъде разрешен.

ФИФА се преструваше, че не знае за мен – обяви изобретателят. - Аз имам патент, а те си мислиха, че няма да проговоря. Аз не търся признание, защото всички знаят, че аз съм създателят на спрея. Не става въпрос за 35 млн. долара, искам справедливост.“

Според изданието, Алеман има патент за създаването на „дозатор с пяна за диференциация и регулиране на разстоянието в спорта“, издаден още през февруари 2010 г.

Самият спрей пък дебютира във футбола през 2014 година, когато първо бе използван на световното клубно първенство в Мароко, а след това и на Мондиала в Бразилия.

В последствие той бе утвърден като задължителен атрибут на реферите в мачовете от Шампионската лига и всички първенства под егидата на ФИФА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят