Сълзотворен газ и стрелба в Каракас, Гуайдо обяви началото на операция "Свобода"

Звуци от откоси на автомат се носят по улиците на Каракас, където днес ситуацията се изостри, след като група военнослужещи премина на страната на Хуан Гуайдо.

По-рано Гуайдо обяви началото на последния етап от плана си за сваляне на венецуелския президент Николас Мадуро - операция "Свобода". Опозиционният лидер публикува видеообръщение в туитър, в което заедно с него са лидерът на опозиционната партия „Народна воля“ Леополдо Лопес и войници. Лопес, който беше под домашен арест от юли 2017 г., съобщи в Туитър, че е бил освободен от военните и призова венецуелците да излязат по улиците на мирни протести.

"Народът на Венецуела постави началото на края на узурпацията. В този момент съм на среща с основните военни подразделения на въоръжените ни сили, започвайки заключителния етап на операция "Свобода", написа Гуайдо в Туитър. Гуайдо каза, че е във военновъздушна база "Ла Карлота" в Каракас и прикани поддръжниците си да се съберат там.

Стотици поддръжници на опозицията се стекоха на улиците, за да отговорят на призива на Гуайдо, но полицията веднага се намеси и разпръсна демонстрантите със сълзотворен гaз.

На свой ред правителството осъди извършващия се "опит за държавен преврат".

Президентът Николас Мадуро заяви, че е говорил с военните лидери на страната и те са му показали „пълна лоялност“. „Нерви от стомана“, написа Мадуро в „Туитър“. „Призовавам за максимална народна мобилизация, за да бъде обезпечена победата за мира. Ние ще победим“.

Веднага след публикацията на клипа на Гуайдо, министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес информира, че въоръжените сили на страната запазват твърдата си вярност към Конституцията и законния президент Мадуро.

"В момента сме напът да влезем в сблъсък и да неутрализираме малка група изменници сред военните, разположили се на естакадата "Алтамира", за да насърчат държавен преврат", съобщи в Туитър министърът на комуникациите Хорхе Родригес. "Призоваваме народа да остане максимално бдителен, за да предотвратим, заедно със славните ни боливарски въоръжени сили, опита за преврат и да запазим мира", добави той.

Верният на президента Мадуро председател на Конституционното събрание на Венецуела Диосдадо Кабельо призова поддръжниците на правителството да се съберат пред президентския дворец в Каракас.

САЩ изразиха подкрепа за Хуан Гуайдо. "С вас сме!", написа в туитър вицепрезидентът Майк Пенс, адресирайки думите си до Гуайдо, парламента и "всички обичащи свободата венецуелци, които излязоха по улиците днес". Пенс допълни, че "Америка ще остане с вас докато свободата и демокрацията не бъдат възстановени".

Говорител на Вашингтон коментира, че "Белият дом "следи и изчаква" развитието на ситуацията във Венецуела, надявайки се, че резултатът ще бъде "демокрация и свобода за хората".

Руският президент Владимир Путин обсъжда ситуацията във Венецуела със съветниците си по сигурността. Местните медии цитираха говорителя на Кремъл, Дмитрий Песков, който каза, че на срещата е обърнато "значително внимание на съобщенията относно опитите за военен преврат във Венецуела".

Куба и Пери осъдиха действията на Хуан Гуайдо, а правителството на Испания призова за избягване на всякакви кръвопролития и мирен преход към демократични избори.

Коментари

Задължително поле