Съюзник на Макрон разследван за измами

Говорител на Ришар Феран обяви, че той не възнамерява да подава оставка от председателския пост на френския парламент.

Председателят на парламента на Франция отрича обвиненията

Нарушенията датират от 2011 г.

Аферата засяга облаги за половинката му

Прокуратурата във френския град Лил разследва председателя на Националното събрание на Франция и близък съюзник на президента Еманюел Макрон - Ришар Феран, за злоупотреба със служебно положение с цел финансова облага в полза на интимната му приятелка, съобщи електронното издание на в. „Фигаро”.

Обвиненията срещу Феран са свързани с афера, датираща от 2011 г. Тогава той е бил директор на животозастрахователната компания на Бретан, която същата година решава да вземе за ползване помещения под наем от половинката му Сандрин Дусан, която извлича сериозна финансова печалба.

Твърденията за злоупотреба със служебно положение бяха разкрити за първи път от изданието за разследваща журналистика „Канар Аншене” през 2017 г., когато прокурорите в Бретан откриха разследване срещу Феран. Тогава, като министър за териториалната кохезия в първото правителство при президента Макрон и генерален секретар на партията „Република, напред!”, той подаде оставка, няколко месеца преди делото да бъде прекратено и Феран реабилитиран. Въпреки това с решение на съда в Лил от сряда вечерта производството срещу него беше възстановено.

В изявление пред медиите вчера говорител на Ришар Феран обяви, че той не възнамерява да подава оставка от председателския пост на френското законодателно събрание, защото няма нови факти по делото, което засяга случай, в който „няма жертви и щети”.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви също, че има пълно доверие в своя партиен съюзник.

Коментари

Задължително поле