Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

С колела по снега се спускат на Витоша Два големи скока с велосипед са предвидени на 800 - метровата писта

Милан Димов се спуска с колелото си на снежна писта.

С конкурс търсят най-голямата снежна топка

Възможност за спускане с колело по снега на Витоша ще предложи зимният фест в планината. Събитието е част от инициативата “София 2018 – Европейска столица на спорта”, която ще се проведе в събота от 10.00 ч. пред хижа “Алеко”. Колоезденето е дисциплината към която има най-голям интерес, съобщиха организаторите. Спортът се нарича даунхил на сняг. Състезанието ще започне в 12 ч. на трасе от “Алеко” до Романския лифт, дълго 800 метра.

Това е единственото такова състезание в момента в България с индивидуално спускане за време. Състезателите не тръгват успоредно, а всеки от тях се спуска сам и му се засича време за определената отсечка, обясни пред “Труд” Ема Паунова, която е сред организаторите на събитието.

Отсечката, на която ентусиастите ще се надпреварват, включва няколко стръмни участъка и остри завои. Пистата дава възможност за два опасни и красиви скока с колело. Миналата година трасето е минавано за минута, минута и половина. Тогава беше първото такова състезание в България.

27-1-2На миналогодишното съревнование Милан Димов е завършил втори, но се надява сега да се пребори за първото място. “Най-много ми харесва да карам на Витоша. Като тръгнеш от Черни връх, караш на сняг, след това става някъде кал, по-накрая вече става сухо. Четирите сезона се сменят в рамките на едно каране по много интересен начин”, обясни Милан. Според него даунхилът е предизвикателство, защото снегът постоянно поднася изненади. “Често се случва както караш, изведнъж да се окаже, че предната гума ти влиза цялата в снега, и ти политаш напред без колелото. Много често има лед, има различни препятствия, които постоянно те изострят на максимум и трябва концентрация”, обясни Милан. По думите му, за състезателното каране колелото трябва да бъде специално настроено, със специални гуми.

Съревнованието тази събота не е само за професионалисти. Всеки може да участва. Бройката от 80 участници вече е запълнена. Ако някой от тях не дойде, обаче, има възможност друг да се спусне на неговото място. Записването е от 10 до 10.30 ч. Важното е кандидатът да има задължителната екипировка от каска с подрбрадник, наколенки и ръкавици. На състезанието ще има медицински екипи и планинска спасителна служба, готови да помогнат при инцидент.

С “Витоша зимен фест”, организирано от Столичната община, България ще отбележи световния ден на снега заедно с още 45 държави. Програмата предвижда състезания по ски алпинизъм, алпийски ски и ски бягане. Ще има конкурси за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и за най-голяма снежна топка. Предвидено е снежно шоу с борд и ски трикове. Фестът включва още планинарски песни и танци на импровизираната сцена.

 

Ентусиасти се спускат и у нас

Нов спорт съчетава сноуборд и хвърчило

Десетки хора карат на Витошкото плато

Сноукайтът е спорт, който съчетава каране на сноуборд и използване на хвърчило.
Сноукайтът е спорт, който съчетава каране на сноуборд и използване на хвърчило.

По високите части на Витоша отскоро набира скорост нов спорт. Става дума за сноукайтът, чиито любители карат ски или сноуборд, докато хвърчило ги тегли по снега. Така те съчетават спускането по писта и използването на вятъра като движеща сила. Хвърчилото, обаче, помага не само за спускането. “Мога да обиколя цялата планина без да имам нужда от лифтовете и съоръжения, кайтът може да ме качи, където искам”, каза инструкторът Виктор Вълканов.

Витошкото плато е мястото с най-добрите условия, там всеки уикенд се събират десетки сноукайтъри. Високите части на планината са много добро място за практикуване на този спорт. Това е така заради неспирните ветрове и снега, който се задържа там средно три месеца в годината.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Планината трябва да бъде съживена и отново да стане любимо място на жителите и гостите на столицата. За тази цел е необходимо да бъдат приети промените в плана за управление на Витоша, както и сериозни инвестиции в модерни спортни съоръжения и инфраструктура.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.