С консенсус ЮНЕСКО подкрепи българското правителство за Пирин

Решението на Световната организация опроверга всички измислици на "зелените"

С консенсус ЮНЕСКО подкрепи решението на българското правителство от 28 декември, с което беше променен частично действащият план за управление на Национален парк „Пирин“.

Този документ на Министерския съвет даде възможност за започване на законовите процедури, предхождащи изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Отделно корекциите в Плана са стъпка към цялостното развитие на зимния туризъм в страната ни.

На 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, която се провежда в Бахрейн, българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, получи подкрепата на повечето държави-членки на Комитета на Световната организация.

Както „Труд“ пръв съобщи , Симеонов и експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата са в Бахрейн за Годишната сесия.

В съгласие страните от Комитета гласуваха, че частичното изменение на Плана няма нужда от Екологична оценка (ЕО) – такава е необходима за устройствения план, в който ще се предвиди втората кабина.

По този начин ЮНЕСКО показа на „зелените“ в България, че тяхното настояване за ЕО на самите корекции в Плана е несъстоятелно.

Относно новия План за управление, който вече няколко години е в съдебни процедури, обжалван от „зелените“, от Световната организация препоръчват да се изчака решението на българския съд за това нужна ли е на него да се прави ЕО.

Валери Симеонов в ЮНЕСКО, Бахрейн.По време на дискусията Валери Симеонов благодари на делегатите и покани всички представители да посетят Пирин и ски зоната.

Решението на Комитета на ЮНЕСКО очевидно шокира „зелените“, които бяха изпратили в Бахрейн Катерина Раковска от WWF-България. Тя е съпруга на Андрей Ковачев, един от водачите на организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“. Във WWF-България е и Веселина Кавръкова, която живее на семейни начала с бившия директор на Природен парк „Витоша“ и виден „гражданин“ Тома Белев.

На годишната среща Раковска правела совалки сред страните-членки на Комитета с искането Пирин да бъде вписан като застрашен обект от световното природно наследство, научи „Труд“. Същото правеше преди 2 години на срещата на Световната организация в Истанбул племенникът на проваления правосъден министър Христо Иванов - Любомир Костадинов.

Днес очевидно мисията на Раковска не се е увенчала с успех. Тя показа това с изказването си на дискусията, като обвини делегатите, че са допуснали огромна грешка.  Малко по-рано побеснели, „зелените“ моментално започнаха виртуалните си атаки в социалните мрежи срещу българското правителство.

Тази седмица Тома Белев пусна фалшивата новина, че Валери Симеонов и българската делегация спят в хотел „Риц“ в Бахрейн на цени от 500 до 1500 лева Вицепремиерът набързо го разобличи, а „екологът“ дори не се извини за манипулацията.

Един от съратниците на Белев – Стефан Аврамов, нарече „курветини“ държавите, дали подкрепа за решението от 28 декември, а Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие“ започна трескаво да пише възмутителни писма до посолствата на тези страни. Тома Белев последва примера му и призова всички да пишат, но на „добър български“, а не на „лош английски“.

„Зелените“ не спряха до тук и в истерията си подновиха лъжата, че министърът на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица е бил в Париж, където „хранил на обяд“ посланици на страни от ЮНЕСКО и така осигурил подкрепа за правителственото решение.

От МОСВ още преди няколко дни опровергаха тази фалшива новина, а самият Димов разясни в телевизионния ефир, че никакъв обяд не е давал или плащал.

Историята

След решението от 28 декември „природозащитниците“ опитваха да окажат натиск над изпълнителната власт да отмени решението си, позволяващо изграждането на втори кабинков лифт в Банско под предлог, че Министерски съвет всъщност е разрешил изграждането на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин, което също е лъжа.

Организирани бяха протести под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство. Паралелно с това, премиерът Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов,  министърът на околната среда Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ 2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. „Екозащитниците“ продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението уж за застрояване на 48% от парк Пирин. В последния месец митингите им затихнаха, тъй като обикновените хора разбраха, че са употребени политически.

През април политическа партия „Зелените“ (коалицията „За да остане природа в България“) влязоха в обединение с „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ, водени от генерал Атанас Атанасов. По този начин стана съвсем очевидно, че протестите за Пирин всъщност не са граждански, а преследват политически цели, като основната е оставка на правителството. На евентуални предсрочни избори трите формации ще опитат да влязат в парламента, което е техен болезнен стремеж. За тяхно съжаление в момента социолозите не им дават повече от 2 процента подкрепа.

Сега, след като и ЮНЕСКО де факто разобличи „зелените“, те нямат полезен ход, освен да продължат да лъжат в социалните мрежи, тъй като на площадите не могат да съберат поддръжници. Просто защото нямат.

Официално прессъобщение

Около два часа след гласуването от пресслужбата на Министерския съвет пуснаха и официално прессъобщение. Ето какво гласи то:

Българската делегация представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин“ по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн. Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк.

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.

В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България