С кредит от 350 000 лв. белодробната болница в Търново ще погасява стари борчове

Банков кредит в размер до 350 000 лв. ще тегли Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново. Средствата са нужни за заплащане на стари задължения, за покупка на медицинско оборудване, ремонтни дейности и оборотно финансиране за текущи разплащания. Срокът на кредита е 8 години с 12-месечен гратисен период и 8% лихва.

Белодробната болница в старата столица е в затруднено финансово състяние и има изпратени покани за доброволно изплащане на задълженията си. Те са към три лекарствени фирми – доставчици, към ВиК „Йовковци” и към лаборатория, а общата им стойност е 176 310 лв. В същото време контрагенти, които доставят на болницата храна, консумативи, поддържат софтуера и перат болничното бельо, отказват да вършат тези дейности, тъй като бившият диспансер им дължи за последните месеци 99 305 лв. Персоналът на лечебницата не е получавал пълните си трудови възнаграждения за последните 4 месеца, като борчовете за заплати възлизат на 96 905 лв., а 16 500 лв. са дълговете за осигуровки.

На сесия на Общинския съвет в болярския град идната седмица ще се решава дали да бъде подкрепено искането на здравното заведение за банков кредит

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони