С панахида бе почетена паметта на българските военни, загинали в Кербала преди 13 години

Почит към военнослужещите, загинали в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак

Военнослужещи от Сухопътните войски почетоха днес, паметта на българските военни, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак, съобщават от МО.

Преди 13 години при трагичния инцидент в база „Индия“ в град Кербала, Ирак, загинаха пет български военнослужещи, а 27 бяха тежко ранени.

Днес в Карлово пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм” в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе ритуал в памет на загиналите. В него участваха командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Община Сопот Деян Дойнов, председателят на Общински съвет - Карлово Теодор Шойлеков, представители на военнопатриотични организации, граждани, близки, приятели и колеги на загиналите военнослужещи. Отслужена бе заупокойна молитва от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко и бяха поднесени цветя.

Ритуал по полагане на цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов се проведе и в гр. Казанлък. Присъстваха подполковник Георги Калчев - командир на 2-ри механизиран батальон, военнослужещи, колеги и приятели от военното формирование.

Пред КПП на войскови район - Плевен се проведе ритуал по отдаване на почит с венци и цветя пред паметната плоча на загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров. Участваха военнослужещи от военните формирования 22 160, 38 220 и 42 800 – Плевен и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. Присъстваха командирите на военни формирования от гарнизон Плевен и военнослужещи.

На гробищния парк на с. Горно Драглище, община Разлог, военнослужещите от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград, в присъствието на близки и роднини, почетоха паметта на майор Георги Христов Качорин. Капитан Георги Василев прочете възпоменателен адрес до близките на майор Качорин от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и от командира на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов, а на гроба му бяха положени цветя.

Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили” по традиция ще посетят родните места и ще се поклонят на гробовете на старши лейтенант Николай Саръев в гр. Крумовград и на офицерски кандидат Антон Петров в гробищен парк „Чародейка” в град Русе. С венци и цветя от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов, командира, командването и личния състав на формированието ще бъде почетена паметта на военнослужещите, загинали в Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България