С 205% се увеличават гъвкавите офис площи

Гъвкавите работни пространства са само 1,5% от общия обем офиси в 22 основни европейски града.

Делът им може да достигне 20-30%

Броят на компаниите, предлагащи гъвкави офис площи в Европа, се е увеличил със 135% за последните четири години, а този на управляваните от тях локации - с 205%, пише в доклад на международна компания за недвижими имоти. Този сектор обаче все още заема малък дял от общия пазар, което означава, че има голям потенциал за развитие. Към края на 2018 г. гъвкавите работни пространства заемат едва 1,5% от общия обем офиси в 22 основни европейски града. Най-високият дял от 5% е регистриран в Лондон и в Амстердам. На последно място са Щутгарт и Дюселдорф, където гъвкавите офиси имат 1% дял от пазара.

“Разглеждането на офиса като място, предоставящо набор от услуги, а не просто като физическо пространство, вероятно ще бъде най-големият двигател на ръста на търсенето на гъвкави офиси. В центъра на всичко е грижата за клиента. Това ще доведе до увеличение на дела на този вид площи средно до 10% от общия обем в големите европейски градове през следващите години. Това число може да бъде и значително по-високо - до 20-30% в градовете с по-голяма концентрация на ИТ компании”, казва Том Слей, мениджър гъвкави офис площи в компанията.

Докладът показва, че главните оператори на гъвкави офис площи са много активни на пазара, но повечето са фокусирани само върху определени градове. Преобладаващата част от тях са избрали няколко основни града в Европа или извършват дейност само на местно ниво.

“Сегментът на гъвкавите офис площи е много разнороден и включва основно оператори с една или две локации. Това дава възможност на компаниите с установени позиции в сектора да разширяват дейността си в региона”, казва Деймиън Харингтън, директор проучвания в компанията.

Коментари

Задължително поле